– Ylimitoitettu sosiaalivaltion malli on tulossa tiensä päähän, koska meillä ei yksinkertaisesti ole varaa ylläpitää sitä, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi tiistaina, kun eduskunta aloitti keskustelun valtion ensi vuoden talousarviosta.
Budjettiesitys on pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäinen.
Purra arvioi, että Suomi on vajonnut taantumaan ja että valtio on elänyt yli varojensa finanssikriisistä lähtien, vuodesta 2008 lähtien.
– Teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi. Hyvinvointivaltion idea on perustunut siihen, että olemme voineet ylläpitää laajaa sosiaalivaltiotamme korkean jalostusarvon viennin varassa, Purra sanoi.
– Huippuvuosien menestys sai meidät tottumaan liian anteliaaseen valtioon. Rakennemuutos eri toimialoilla on kuitenkin tuonut uuden realismin valtiontalouteen.
Purra totesi, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei voi selvitä niistä haasteista, joita ”hallitukselle on sysätty ilman selvää muutosta”.
– Suomi voi päästä nousukiitoon vain palauttamalla realismin talouspolitiikkaan, hän sanoi.
”Keskityttävä ydintehtäviin”
Purra painotti sitä, että on keskityttävä valtion ydintehtäviin.
– Kun menoja priorisoidaan, joudutaan miettimään valtion ydintehtäviä. Niihin kuuluvat erityisesti sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, terveydenhuolto ja koulutus. Myös turvaverkkoja tarvitaan, Purra sanoi.
– Toisaalta perheillä ja yksilöilläkin on vastuunsa. Kansalaisen keinona ottaa elämää omiin käsiinsä korostaa hallitus työtä ja työllisyyttä.
Hän arvioi, että valtion tehtävänä on toimia mahdollistajana ja sosiaalisena turvaverkkona sellaisten riskien varalle, joilta yksilö ei voi suojautua.
– Siksikin valtiovarainministeriön menokartoitusprosessissa on jatkossa tarpeellista arvioida juuri sitä, mitkä tehtävät kuuluvat valtiolle ja siis veronmaksajan kustannettavaksi.