Oppositiossa on herättänyt ihmetystä ja vastustusta viime kaudella hyväksytyn vammaispalvelulain torppaaminen. Lain piti astua voimaan lokakuun alusta, mutta pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus halusi siirtää sen voimaantulon vuoden 2025 alkuun. Perusteluna on käytetty säästämistä.
Eduskunnassa lain lykkääminen hyväksyttiin keskiviikkona äänin 92 – 75.
– Hallitus on päättänyt säästää 36 miljoonaa euroa lykkäämällä ja heikentämällä vammaispalvelulakia. Säästö on hieman yli puolet siitä summasta, jonka hallitus myöntää veroaleina rikkaille, kas kun solidaarisuusveron alarajan nosto maksaa valtiolle 60 miljoonaa, vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Minja Koskela vertaa facebookissa.
”Tämä jos mikä on arvovalinta, ja sen maksavat arjessaan vammaiset ihmiset ja heidän perheensä.”
– Tämä jos mikä on arvovalinta, ja sen maksavat arjessaan vammaiset ihmiset ja heidän perheensä.
Hän muistuttaa siitä, että valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on toistuvasti sanonut, että kyseessä on valtion talouden kannalta pieni summa.
– Miksi rikkaiden ihmisten veronkevennysten kohdalla 60 miljoonaa on pieni summa, mutta vammaisten palveluissa puolet pienempi summa on välttämätön säästökohde, Koskela kysyy.
Toinen vasemmistoliiton kansanedustaja, turkulainen Timo Furuholm muistuttaa viestipalvelu X:ssä siitä, että keväällä eduskunnassa vammaispalvelulaki hyväksyttiin yksimielisesti.
– Nyt vaalien jälkeen tämä päätös ei hallitukselle sitten enää käy, vaan leikkuriin menee vammaisille jo sovitut palveluiden parannukset, Furuholm ihmettelee.