Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo perää toimia yksityisen turvallisuusalan koulutuksen pidentämiseksi ja valvonnan lisäämiseksi.
Yksityisen turvallisuusalan ongelmat ovat nousseet tänä vuonna julkisuuteen, kun useita järjestyksenvalvojia vastaan on nostettu pahoinpitelysyyte, useaa epäillään kuolemantuottamuksesta ja esiin on nostettu vartijakoulutuksessa kohdattu rasismi ja häirintä.
– Kun julkista valtaa yksityistetään, luovutetaan yksityisille tahoille samalla valtaa rajoittaa yksilöiden perusoikeuksia, Honkasalo muistuttaa.
”Kun julkista valtaa yksityistetään, luovutetaan yksityisille tahoille valtaa rajoittaa yksilöiden perusoikeuksia.”
– Tämän ei pitäisi olla mikään pikku juttu, vaan tosissaan varmistettu, että työntekijöillä on koulutuksen myötä mahdollisuus ymmärtää, mitkä perusoikeudelliset velvollisuudet heitä sitovat, Honkasalo sanoo.
Hän jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen tänään perjantaina.
Soveltuvuutta ei testata
Yksityinen turvallisuusala on kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Uusin turvallisuuspalveluita koskevan lain kokonaisuudistus on tehty vuonna 2015. Uudistuksen yhtenä päätavoitteena oli sääntelyn selkeyttäminen keskittämällä hajanaista sääntelyä yhteen lakiin. Honkasalo toteaa, että siinä ei kuitenkaan kiinnitetty riittävää huomiota koulutukseen.
– Koulutuksen laajuutta on tarkasteltava uudelleen, hän vaatii.
– Henkilön soveltuvuutta alalle ei arvioida missään vaiheessa, vaikka siinä käytetään erityistä valta-asemaa ja asiakaskunnassa on paljon yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevia ihmisiä. Sisäministeriön on mahdollista säätää asetuksella vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutusten pituudesta.
Puutteita valvonnassa
Honkasalo nostaa koulutuksen lisäksi esiin puutteet valvonnassa. Vaikka poliisilla on mahdollisuus ottaa pois tuomion saaneen järjestyksenvalvojan tai vartijan toimintalupa, niin ei käytännössä aina tapahdu.
– Valvontaviranomaisten resurssit valvoa yksityistä turvallisuusalaa eivät ole lisääntyneet elinkeinolupien määrän lisääntyessä. Apulaisoikeusasiamies on nostanut esiin jo yli kymmenen vuotta sitten tarpeen valvontaan panostamiselle sekä poliisin valvontakäytänteiden arvioinnille, Honkasalo sanoo.
– Myös alan tutkijat ja toimijat ovat peräänkuuluttaneet viranomaisvalvonnan kehittämistä.