50 vuotta sitten fasistit kaappasivat vallan Chilessä. Yhdysvallat tuki kenraali Augusto Pinochetin joukkoja, jotka kaatoivat demokraattisesti valitun Salvador Allenden hallinnon.
Chilessä tapahtunut vallankaappaus järkytti monia, ja siihen löytyy tausta historiasta. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen mukaan Chilessä on ollut hyvin vahva – 1900-luvun alkupuolelta periytyvä – perustuslaillisuuden ja demokratian perinne muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna.
– Se osaltaan selittää, että Chilen vuoden 1973 sotilasvallankaappaus näyttäytyi niin suurena järkytyksenä. Chileä oli pidetty maana, jossa tällaista ei tapahdu, Teivainen sanoi KU:lle muutama vuosi sitten.
Vallankaappausta seurasi oikeistodiktatuurin aika, joka päättyi vuonna 1990. Ainakin 3 000 ihmistä katosi diktatuurin kaudella, minkä lisäksi tuhansia poliittisia vankeja kidutettiin.
Pinochetin hallinnon toteuttama uusliberalistinen talouspolitiikka on hyvin tunnettu. Chileä onkin pidetty niin sanotun Chicagon koulukunnan koelaboratoriona, jossa silloin radikaalina pidettyä talouspolitiikkaa voitiin kokeilla. Myöhemmin Britannian pääministeri Margaret Thatcher toteutti vastaavia noustuaan valtaan Britanniassa vuonna 1979.
Kenraalin maine meni
Vuonna 2006 kuolleen Pinochetin maine on alkanut rapautua hänen kannattajiensa silmissä Chilessä. Pitkään Pinochet edusti Teivaisen mukaan kannattajilleen kenraalia, joka voittoisan aseväen johtajana oli kukistanut kommunistit ja vienyt maan talouskasvun tielle.
– Siihen liittyi aika vahva sankaritarina, jonka mukaan henkilökohtaisesti Pinochet oli korruptoitumaton. Ihmisoikeussyytösten rinnalle alkoi kuitenkin hiukan ennen hänen kuolemaansa tulla myös todisteita hänen laittomasta rikastumisestaan. Tämä alkoi myös oikeiston piirissä hiukan nakertaa uskottavuutta siltä tarinalta, jonka mukaan Pinochetin perintöä on suojeltava aina ja tinkimättä, Teivainen kuvaili KU:lle.
Yksi kysymys
Pinochetin Chileen liittyy yksi mielenkiintoinen kysymys. Hänen toimiaan on myös puolustettu esimerkiksi juuri talouspolitiikalla, joka kiistatta nosti Chilen talouslukuja. Moni rikastui, mutta eriarvoisuus samalla syventyi. Eriarvoisuuden vuoksi chileläiset myös nousivat protesteihin muutama vuosi sitten. Toki Pinochetia on myös kiitetty siitä, että hän näiden kiittäjien mukaan pelasti Chilen kommunismilta.
Samalla Pinochetin hallinto vainosi vasemmistolaisia sekä murhasi ja kidutti toisinajattelijoita.
Kysymys kuuluu joka tapauksessa näin: Jos on valmis näkemään hyvää Pinochetin Chilessä, voiko silloin tuomita täysin esimerkiksi DDR:n hallinnon?