Euroopan unioni ei ole kieltämässä kokonaan silakan kalastusta, sanoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig. Modig kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että tiedotusvälineet ovat ehtineet pelotella ihmisiä uudella silakan kalastusta koskevalla esityksellä.
Kyse on Modigin mukaan kohdennetusta kalastuksesta.
– Silakkaa saisi kuitenkin edelleen kalastaa sivusaaliina muun kalastuksen ohessa, ja tästä saatavilla saalismäärillä pystytään hyvin vastaamaan suomalaisten kalanystävien silakan kulutukseen, Modig toteaa Facebook-sivuillaan julkaistussa kirjoituksessa.
– Suoraan kotimaiseen elintarvikekäyttöön menee vain 4 prosenttia Suomessa kalastetuista silakoista.
Modig huomauttaa, että suurin osa, lähes 75 prosenttia, Suomessa kalastetuista silakoista päätyy nykyään kalajauhoksi tai rehuksi.
– Kalajauhoja ja rehuja käytetään esimerkiksi kirjolohien rehun osana kasvatuksessa, kun taas perkuu- ja fileointijätettä toimitetaan turkistarhoille. Osaa voidaan käyttää myös elintarvikekäyttöön.
– Aiemman tilaston mukaan jopa 80% silakoista meni turkistarhoille, mutta tilanne on tämän osalta muuttunut, Modig kirjoittaa.
Euroopan komission esitys kohdennetun kalastuksen kieltämisellä perustuu siihen, että silakan kutukannat ovat romahtaneet. Aikuiset silakat ovat entistä pienikokoisempia, ja silakkakannat ovat selkeästi alle Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICESin määrittelemien raja-arvojen, Modig kirjoittaa.
– Jotain täytyy tehdä. Mikäli näihin väliaikaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, uhkana on, että silakkakanta romahtaa entisestään – tämä jos jokin vaarantaisi kalastamisen tulevaisuuden. Ennakoiva reaktio taas mahdollistaa kantojen pikaisen elpymisen.
Juttua ja otsikkoa korjattu 12.9. klo 9.42. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että 80 prosenttia Suomessa pyydetyistä silakoista päätyisi turkistarhoille. Nykyään valtaosa menee kalajauhoksi ja rehuksi. Aiemman tilaston mukaan jopa 80% silakoista meni turkistarhoille, mutta tilanne on tämän osalta muuttunut.