Vasemmistoliiton kansanedustaja Laura Meriluoto vastustaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksen leikkaamista, joita pääministeri Petteri Orpon hallitus suunnittelee. Luvassa on sadan miljoonan euron leikkaus niiden rahoituksesta hallituskauden loppuun mennessä.
Meriluoto jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen asiasta.
– Tämä tarkoittaa sitä, että sote-järjestöjen tuesta lähtee joka neljäs euro. Kysyn hallitukselta, miten näiden leikkausten jälkeen turvataan ihmisarvoinen elämä niille, jotka saavat avun tällä hetkellä näiltä järjestöiltä, Meriluoto sanoo.
”Hallitus ei arvosta tippaakaan järjestöjen tekemää työtä.”
Kokemusasiantuntijoita
Meriluoto muistuttaa siitä, että sote-järjestöt tavoittavat paljon sellaisia ihmisiä, jotka tippuisivat muuten yhteiskunnan turvaverkkojen läpi. Hän painottaa sitä, että monesti kyseessä ovat hyvin haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten asunnottomat, päihteidenkäyttäjät, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret sekä pitkäaikaisista ja vakavista mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset.
– Järjestöt ovat myös tärkeässä roolissa siinä, että kokemusasiantuntijoiden ääni saada mukaan päätöksentekoon. Ne jakavat neuvoja ja tuottavat tietoa kohderyhmiinsä kuuluvien ihmisten elämästä ja sen parantamisesta.
Merkittäviä työllistäjiä
Meriluoto painottaa myös sitä, että sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat monella paikkakunnalla merkittäviä työllistäjiä, ja vahvistavat paikallista yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa ja tuovat alueelleen myös erilaisia rahoituksia.
Järjestöt järjestävät kaikenikäisille sekä erilaisissa elämäntilanteissa oleville harrastus- ja muuta vapaa-ajan toimintaa.
– Olipa kyse sitten yksinäisestä vanhuksesta, vammaisesta henkilöstä tai kotona lapsen kanssa olevasta vanhemmasta, järjestöt tekevät arvokasta työtä muun muassa vertaistuen ja -toiminnan järjestämiseksi, Meriluoto toteaa.
Häntä ihmetyttävät hallituksen suunnitelmat erityisesti siksi, että sotejärjestöt tuottavat palvelunsa edullisesti. Lisäksi järjestöjen osuus sote-budjetista on pieni verrattuna niiden tekemästä työstä saatavaan hyötyyn.
– Hallitus ei arvosta tippaakaan järjestöjen tekemää työtä, hän arvioi ja huomauttaa, että sote-järjestöt eivät suinkaan ole ainoita leikkauskohteita. Leikkausten kohteena on myös laaja joukko esimerkiksi rauhan-, luonnonsuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöjä.
– Voi sanoa, että hallitus hyökkää kansalaisyhteiskuntaa vastaan.