Teollisuusliiton ekonomistin Timo Eklundin mukaan valtiovarainministeriön tuoreen budjettiehdotuksen leikkaukset ovat ajoitukseltaan ongelmallisia niin kansantaloudelle kuin kansalaisille.
Ekholm muistuttaa siitä, että ehdotus ensi vuoden budjetiksi on 10,1 miljardia euroa alijäämäinen, vaikka se leikkaa merkittävästä työttömyyskorvauksista ja muista etuuksista.
– Työttömiin kohdistuvat leikkaukset ovat ongelmallisia jo itsessään, mutta niiden ajoittaminen tuntuu harkitsemattomalta tilanteessa, jossa Suomen talouden ylle kasaantuu synkkiä pilviä ja työttömyys on kasvussa, Eklund toteaa.
”Julkisen talouden kannalta on erikoista, että suurituloisille annetaan näin merkittäviä veronkevennyksiä.”
– Tavaravienti on hidastunut, rakennussektori sakkaa, konkurssit lisääntyvät ja korkeat korot ovat heikentäneet talousnäkymiä
Eklund arvioi, että hallituksen suunnitelmissa on vakava riski, joka voi entisestään voimistaa talouden jarrutusta, jos ostovoimaa heikennetään leikkauksilla samaan aikaan, kun talous uhkaa muutenkin kääntyä taantumaan.
– Tässä tilanteessa ei ole viisasta lisätä arjessa jaksamiseen liittyviä huolia, kun ostovoima on jo muutenkin laskenut huomattavasti, Eklund toteaa.
Ideologisia päätöksiä
Eklundin mukaan budjettiesityksen sisältämät pieni- ja keskituloisille suunnatut tuloveronkevennykset vahvistavat ostovoimaa vain vähän. Suurituloisille suunnattu solidaarisuusveron alarajan nosto on sen sijaan euromääräisesti merkittävä veronkevennys.
– Julkisen talouden kannalta on erikoista, että suurituloisille annetaan näin merkittäviä veronkevennyksiä, Eklund ihmettelee.
– Päätöksillä ei ole vaikutuksia työllisyyteen tai kasvuun, vaan ne näyttävät pitkälti ideologisilta.
Teollisuusliitto kritisoi myös esityksiä leikata resursseja harmaan talouden torjunnasta. Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan valtaosa yhteensä 3,3 miljoonan euron ehdotetuista leikkauksista kohdistuu verohallintoon. Sen määrärahoihin harmaan talouden torjunnan osalta aiotaan tehdä 1,9 miljoonan euron leikkaus.
– Suomi menettää vuodessa noin viisi miljardia euroa verotuloja harmaan talouden vuoksi. Jos hallitus pitää talouden tasapainottamista tärkeänä, miksi työstä, jolla taloutta tervehdytetään, leikataan?, Eklund kysyy.
– Monet teollisuuden alat ovat alttiita harmaalle taloudelle. Tällaiset leikkauspäätökset vievät työtä harmaan talouden torjumiseksi väärään suuntaan.
T&K-panostukset tervetulleita
Teollisuusliitto löytää hyvääkin budjettiehdotuksesta. Liitto kehuu budjettiehdotuksessa erityisesti kaavailtuja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäpanostuksia. Eklundin mukaan lisäpanostukset ovat talouden pitkän aikavälin kasvun kannalta järkeviä.
– Panostukset vievät investointien tasoa edellisellä hallituskaudella sovitun parlamentaarisen TKI-työryhmän loppuraportin mukaiseen suuntaan. Pitkällä aikavälillä Suomen kilpailukyvyn kannalta nämä panostukset ovat hyvin tärkeitä, hän kehuu.