Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ihmettelee sitä, että hallituksen massiivisista sosiaaliturvaleikkauksista huolimatta valtiontalouden alijäämän ennakoidaan koko hallituskauden ajan pysyvän 9–10 miljardissa eurossa.
Tänään maanantaina julkaistiin valtiovarainministeriön budjettiehdotus.
– Kovista puheista huolimatta Orpon ja Purran aikana ”velkaralli” jatkuu vielä kovempana kuin edellisen hallituksen aikana, koska näihin ennusteisiin ei liity mitään sen kaltaisia kriisejä, jotka kasvattivat velkaantumista viime hallituskauden aikana, Andersson totesi Twitterissä.
”Julkista taloutta nämä leikkaukset eivät edes hyödytä täysimääräisesti.”
Nyt leikataan pienituloisilta
Andersson näkee eron edellisen ja nykyisen hallituksen toimissa siinä, että velkaantumisen lisäksi nyt istuva oikeistotohallitus leikkaa rajusti pienituloisimpien toimeentulosta.
– Julkista taloutta nämä leikkaukset eivät edes hyödytä täysimääräisesti, koska iso osa leikkauksista saatavasta rahasta häviää verokevennyksiin paremmin toimeen tuleville suomalaisille, niin hallituksen omien päätösten kuin Työllisyysrahaston kautta, hän huomauttaa.
”Tottakai me voimme”
Andersson toteaa niin pääministeri Petteri Orpon (kok.) kuin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vastanneen velanotosta saamaansa kritiikkiin sanomalla, että oppositio ei samaan aikaan voi vastustaa leikkauksia ja kritisoida hallituksen velkaantumistahtia.
– Tottakai me voimme, kahdesta syystä, Andersson huomauttaa ministereille.
– Ensinnäkin, nykyiset oppositiopuolueet eivät vaaleissa kampanjoineet sloganilla ”on aika lopettaa velaksi eläminen” tai puhumalla ”hallituksen velkarallista”. Näin tekivät kokoomus ja perussuomalaiset. He antoivat ymmärtää että velaksi eläminen voidaan noin vain lopettaa, vaikka väestö vanhenee, soten menot kasvavat ja hävittäjähankinnat sekä muut panostukset puolustukseen rahoitetaan velaksi.
– Toiseksi leikkauksia voi kritisoida siksi, että valtiontaloutta voi tasapainottaa muuten kuin leikkaamalla pienituloisimmilta. Vasemmisto on tuonut esille, miten oikeudenmukaisilla verouudistuksilla on mahdollista saada yhtä paljon lisätuloja kuin sosiaaliturvaleikkauksilla