Ihmisten tyytymättömyys nykyiseen hallitukseen on täysin ymmärrettävää, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tänään keskiviikkona puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lohjalla.
– Yksikään suomalainen ei äänestänyt tämänkaltaisen politiikan puolesta. Kokoomus, perussuomalaiset, KD ja RKP – yksikään ei kertonut ennen vaaleja avoimesti, millaisia leikkauksia ne olisivat valmiita tekemään, Andersson sanoi.
Erityisesti perussuomalaiset meni Anderssonin mukaan vaaleihin sammutetuin lyhdyin.
– Riikka Purra huijasi äänestäjiään väittämällä, ettei perussuomalaisille käy pienituloisilta leikkaaminen. Nämä puheet unohtuivat nopeasti, kun ovet ministeriautoon avautuivat, Andersson tylytti.
Sosiaaliturvaleikkaukset eivät ole vastuunkantoa
Erityisesti Andersson kritisoi puheessaan hallituksen sosiaaliturvaan kohdistuvia leikkauksia.
– Sosiaaliturvasta vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) perusteli viime viikolla leikkauksia sanomalla, että hän on aina ollut valmis kantamaan vastuuta. Mutta hän ei ole se, joka kantaa seuraukset hallituksen päätöksistä. Ne eivät vaikuta Grahn-Laasosen tai yhdenkään muun ministerin elämään millään tavalla. Seuraukset heidän päätöksistään kantavat kaikki ne pienituloiset, joiden palkka ei riitä elämiseen. Ne, joiden terveys ei riitä kokopäiväiseen työntekoon, ja kaikki ne satoja työhakemuksia lähettävät, jotka eivät saa “liian vanhoina” kutsua työhaastatteluun, Andersson sanoi.
”Se, että hallitus edes kehtaa kutsua kylmää ja eriarvoistavaa politiikkansa 'vastuulliseksi', kertoo kaiken oleellisen kokoomuksen ja perussuomalaisten maailmankuvasta”
Andersson ihmetteli puheessaan, millaista ”vastuunkantoa” on leikata sairailta, työttömiltä, lapsilta ja köyhiltä – eniten tukea tarvitsevilta?
– Se, että hallitus edes kehtaa kutsua kylmää ja eriarvoistavaa politiikkansa “vastuulliseksi”, kertoo kaiken oleellisen kokoomuksen ja perussuomalaisten maailmankuvasta, Andersson sanoi puheessaan.
Anderssonin mukaan vain vahvoista välittävässä Suomessa Orpon oikeistohallitus on tehnyt tietoisen valinnan kohdistaa leikkaukset jo valmiiksi vaikeassa asemassa oleviin. Sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset olisivat toteutuessaan paljon rajumpia kuin Sipilän porvarihallituksen kaudella.
Pohjoismaiden pohjamutiin
Li Andersson kritisoi puheessaan myös työntekijän asemaa heikentäviä työmarkkinalainsäädännön muutoksia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon leikkauksia.
– Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus, irtisanomisten helpottaminen, lakko-oikeuden rajaaminen ja muut heikennykset työehtoihin tulevat näkymään niin suomalaisten työntekijöiden tilipusseissa, vaikutusmahdollisuuksissa kuin työhyvinvoinnissa, Andersson sanoi.
Työministeri Arto Satonen (kok) on perustellut hallituksen suunnittelemia uudistuksia pohjoismaalaisuudella.
– Oikeampi verrokkiryhmä olisi Itä-Eurooppa. Muista Pohjoismaista on poimittu vain heikennykset ilman jälkeäkään paremmista käytännöistä. Lopputuloksena suomalaisen työntekijän asema uhkaa monessa suhteessa vajota Pohjoismaiden pohjamutiin, Andersson kritisoi.
Hän myös sanoi, että Pohjoismaiden seuraaminen ei muutenkaan tee aina autuaaksi. Lapsiasiavaltuutettu nosti kesällä esille, miten köyhyydessä elävien lapsiperheiden osuus on Ruotsissa kaksinkertainen Suomeen verrattuna.
– Jos ja kun haluamme ehkäistä nuorten näköalattomuutta, syrjäytymistä ja väkivaltaa, ei kannattaisi toistaa naapurimme poliittisia virheitä. Valitettavasti hallitus näyttää astuvan tässä Ruotsin tielle, Andersson päivitteli.
Kolme ehdotusta hallitukselle
Li Andersson totesi puheessaan myös, ettei mikään sisäinen tai ulkoinen tekijä pakota Orpon hallitusta toteuttamaan näin eriarvoistavaa ja yksipuolista ohjelmaa.
– Päinvastoin, työllisyys on Marinin hallituksen jäljiltä ennätyksellisen vahvaa – ja tähän päästiin ilman pienituloisten toimeentulon heikentämistä, Andersson sanoi.
Hyvän kehityksen jatkamiseksi Li Andersson ehdotti, että hallituksen pitäisi keskittyä kolmeen kokonaisuuteen:
Suomeen muuttaneiden parempi mukaanotto yhteiskuntaan ja kotoutumiskoulutuksen parantaminen, vaikeimmin työllistyvien henkilöiden palveluiden parantaminen sekä koulutukseen, oppimiseen ja aikuiskoulutukseen panostaminen.
– Hallitusta ei kuitenkaan selvästi kiinnosta ratkaista suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden todellisia ongelmia, kuten kasvavaa työpahoinvointia ja osaamisvajetta, Andersson päivitteli ja mainitsi esimerkiksi tästä aikuiskoulutustuen lakkauttamisen.
– Suomessa on huutava pula osaavasta työvoimasta, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa ja yhä enemmän kasvatusalalla. Tässä tilanteessa olisi silkkaa hulluutta lakkauttaa käytännössä ainoa tuki, joka auttaa työelämässä jo olevia päivittämään osaamistaan, Andersson totesi.