”Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun”, sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE kritisoi hallitusohjelmaa tiedotteessaan.
SOSTE:sta todetaan, että vaikka näiden toimien rinnakkaisvaikutuksia on vielä mahdotonta nähdä, jo nyt on selvää, että suurimman hinnan niistä maksavat kaikkein pienituloisimmat taloudet.
– Massiiviset leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen lopettavat monet järjestöjen tukipalvelut kokonaan. Tämäkin tulee vaikuttamaan kaikista heikoimmilla olevien elämään, muistuttaa SOSTE:n pääsihteeri Vertti Kiukas.
Suurimman hinnan maksavat kaikkein pienituloisimmat taloudet.
SOSTE vaatiikin järjestöjen tuen ja avun vaarantavien leikkausten perumista. Järjestöstä huomautetaan, että varsinkin taloudellisesti vaikeina aikoina on lyhytnäköistä leikata järjestöjen tekemästä työstä.
”Järjestöt esimerkiksi neuvovat ja tarjoavat vertaistukea ja kuntoutusta, kun mikään muu palvelu ei auta. Ne tukevat mielenterveyttä, ehkäisevät päihdeongelmia ja auttavat haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä, kuten lapsia, nuoria, vanhuksia ja maahanmuuttajia.”
SOSTE:n arvion mukaan järjestöjen tuen ja avun loppuminen tulee näkymään kasvavina sote-menoina.
Perusturvan leikkaukset kurittavat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevia.
– Eduskuntapuolueet sopivat viime vaalikaudella yhdessä parlamentaarisesti järjestöjen valtionavustusten tasosta vuosille 2024–2026. Nyt Orpon hallitus on pettämässä parlamentaarisen sovun. Ei ole hyvä merkki, että hallituspuolueiden sanaan ei voi luottaa, Kiukas korostaa.
Suunnitellut perusturvan leikkaukset kurittavat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevia. Esimerkiksi asumisen tukien merkitys pienituloisten ihmisten asumisen turvaamisessa on merkittävä ja niiden leikkaukset heikentävät toimeentuloa huomattavasti. Myös toimeentulotuen leikkaukset kohdistuvat heikoimmilla oleviin.
– Jos ihmisen asuminen vaarantuu, on se riski muulle elämänhallinnalle. Leikkausten seurauksena voi ylivelkaantuminen ja häätöjen riski kasvaa, Kiukas toteaa.