Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela näkee, että hallitusohjelman talouspoliittiset kirjaukset vahvistavat luokkayhteiskuntaa.
Eduskunta käsittelee tänään keskiviikkona pääministeri Petteri Orpon (kok.) tuoreen hallituksen hallitusohjelmaa. Hallituksen muodostavat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit. Se nimitettiin eilen tiistaina.
– Tutkijoiden mukaan Suomi on edelleen luokkayhteiskunta. Politiikassa ratkaisevaa on se, miten yhteiskuntaa ryhdytään kehittämään. Puretaanko mekanismeja, jotka ylläpitävät luokkayhteiskuntaa, vai vahvistetaanko niitä, Koskela sanoo.
– Orpon hallituksen toimet tulevat ilman muuta vahvistamaan eriarvoisuutta.
Palloko kekseliäintä?
Koskela haluaa kiinnittää erityistä huomiota vähävaraisiin lapsiperheisiin sekä perheisiin, joissa vanhemmat ovat työttömiä.Näihin perheisiin osuvat esimerkiksi asumistuen, toimeentulotuen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset.
– On turha puhua tulevaisuuden sukupolvien edellytysten turvaamisesta, jos lapsilta otetaan resursseja pois. Jos äitiyspakkauksen pallo ja vastasyntyneiden osakepoiminta ovat tulevan hallituksen kekseliäimmät keinot puuttua lapsiperheköyhyyteen, niin tämä on kyllä varsinainen poliittisen mielikuvituksen mahalasku, Koskela sanoo.
Yhteiskuntaluokka voidaan hahmottaa materiaalisina resursseina, mutta kyse on myös kokemuksesta.
– Hallitusohjelman pienituloisimpien arjen edellytyksiä heikentävät toimet syrjäyttävät ihmisiä ja vahvistavat ulkopuolisuuden kokemusta, mikä on omiaan lisäämään eriarvoisuutta ja heikentämään demokratiaa. Tämä hallitus on valinnut taantumuksen suunnan, kun meidän päinvastoin pitäisi ottaa ihmisiä mukaan, Koskela lopettaa.