Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee pitkään kestäneitä hallitusneuvotteluita.
– Oikeistopuolueiden ennätyspitkät hallitusneuvottelut alkavat saada jo farssimaisia piirteitä, toteaa Andersson facebookissa keskiviikkona.
– Joka päivä Petteri Orpo lupailee, että huomenna on ehkä valmista, mutta maali siirtyy aina vain eteenpäin. Milloin se maaginen ”huominen” oikeasti pitää paikkansa?
”Verojärjestelmästä voitaisiin tehdä tehokkaampi”.
Taas keskiviikkona hallitusneuvottelujen päättyminen viivästyi. Kokoomuksen puheenjohtaja, hallitustunnustelija Petteri Orpo arvioi, että neuvottelut kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kesken saataisiin päätökseen tänään torstaina.
”Lyhytnäköistä”
Tulevan hallitusohjelman sisällöltä Andersson sen sijaan ei odota mitään huvittavaa.
– Mediatietojen perusteella suunnitelmissa on rajut leikkaukset sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Työttömyysturvaa oltaisiin heikentämässä sadoilla miljoonilla euroilla ja sotesta oltaisiin leikkaamassa melkein kaksi miljardia. Asumistukea ja toimeentulotukea pienennettäisiin. Myös kehitysyhteistyöhön on luvassa satojen miljoonien leikkaukset – jopa Sipilän hallitusta suuremmat. Samaan aikaan huhuillaan aikeista rajoittaa lakko-oikeutta, laajentaa paikallista sopimista tavalla, joka uhkaa heikentää suomalaisten työehtoja sekä puuttua ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuuteen, hän luettelee ja puhuu köyhien kyykyttämisestä.
– Varoja omiin panostuksiinsa Orpon ja Purran johtama köyhiä kyykyttävä leikkaushallitus aikoo hankkia myymällä valtion tuottavaa omaisuutta jopa 4–5 miljardin edestä. Se jos mikä on lyhytnäköistä ja vastuutonta taloudenpitoa.
Tulopohjasta huolehdittava
Andersson muistuttaa siitä, että keskeinen syy julkisen talouden ennakoiduille alijäämille on valtion tulopohjan heikkeneminen.
– Ilman mitään uusia päätöksiä kokonaisveroaste laskee, hän tähdentää.
– Verovälttelyn vuoksi Suomi menettää edelleen valtavasti verotuloja ulkomaille, vaikka väistyvä hallitus onkin jo tukkinut monia porsaanreikiä.
Andersson painottaa myös sitä, että leikkaamalla ei taloutta saada kuntoon.
– Meidän pitää panostaa myös valtion tuloihin sekä kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen, missä satsaukset osaamiseen ja työllisyyteen ovat keskeisiä.
Vasemmiston keinot tarjolla
Andersson tarjoaa hallitukselle vasemmistoliiton vaaliohjelmassaan esittämiä keinoja valtiontalouden vahvistamiseksi.
– Verojärjestelmästä voitaisiin tehdä tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi esimerkiksi rajoittamalla kaikkein varakkaimpien ihmisten ja yritysten mahdollisuuksia vältellä Suomen veroja. Mitä enemmän yhteiskunnan rikkaat pystyvät esimerkiksi nostamaan palkkatuloja kevyemmin verotettuja osinkoja tai siirtämään omaisuuttaan ulkomaille pelkässä veronvälttelytarkoituksessa, tai suuryritykset minimoimaan veronsa erilaisin konsernin sisäisin veroparatiisijärjestelyin, sitä suuremmaksi kasvaa paine korottaa tavallisten työntekijöiden ja pienituloisten verotusta.
Andersson pitääkin kummallisena sitä, että aggressiivisesta verosuunnittelusta ja verovälttelystä ei ole kuulunut hallitusneuvotteluista mitään.