Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson roimii tiukasti hallitusneuvotteluissa esillä ollutta ajatusta, jonka mukaan ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyksestä voisi luopua. Andersson kirjoittaa aiheesta Facebook-sivuillaan.
Hän tiivistää, että hallitusneuvotteluissa esillä olleessa hankkeessa ollaan ideologisen oikeistopolitiikan ytimessä. Tällä hetkellä ammattiliittojen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia samoin kuin työnantajien maksut työnantajaliitoille.
Valtiovarainministeriön näkemyksen mukaan työntekijöiden jäsenmaksujen verohelpotuksesta luopuminen on mahdollista, mutta työnantajien kohdalla näin ei VM:n mukaan ole.
– Tällainen epäsuhta kuvastaa täydellisesti, miten poliittisesta hankkeesta on kyse, Andersson paaluttaa.
Hankkeen keskeisin tavoite on hänen mukaansa saada entistä harvempi kuulumaan ammattiliittoon. Ammattiliitot puolestaan neuvottelevat keskeisiltä osin palkoista ja työehdoista työehtosopimusneuvotteluissa.
– Mitä useampi työntekijä kuuluu ammattiliittoon, sen paremmista palkoista ja työehdoista ammattiliitto pystyy sopimaan. Mitä harvempi liittoon kuuluu, sitä heikompi on ammattiliiton neuvotteluvoima. Järjestäytymisasteen laskun tiedetään tutkitusti johtavan siihen, että entistä suurempi osa tuloista keskittyy kaikkein rikkaimmille.
Valtiovarainministeriö on arvioinut, että verohelpotuksesta luopuminen toisi 220 miljoonaa euroa lisää valtiolle. Andersson nostaa esiin toisen vaihtoehdon, jota vasemmisto on ajanut jo pitempään.
– Se on ammattiliittojen ja muiden yleishyödyllisten toimijoiden verovapaiden osinkotulojen verollepano lähdeveron myötä. Uudistuksen myötä valtion verotulot voisivat kasvaa 250 miljoonaa, eli enemmän kuin mitä ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen tuottaisi.