Vasemmistoliiton kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä ovat huolissaan Turkin presidentinvaalien lopputuloksesta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voitti sunnuntaina pidettyjen presidentinvaalien toisen kierroksen saamalla noin 52 prosenttia äänistä.
Kivelä ja Honkasalo seurasivat presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta Itä-Turkin Vanin kaupungissa ja sen ympäristössä. Kivelä ja Honkasalo toimivat siellä epävirallisina tarkkailijoina. Heidät oli kutsunut vasemmistolainen kurdipuolue HDP.
– Suurena huolenamme on nyt se, että Erdoğan lähtee ajamaan maata yhä autoritaarisemmaksi ja opposition toimintamahdollisuuksia tukahdutetaan yhä enemmän, Honkasalo tiivistää.
Vasemmistoliiton kansanedustajat huomauttavat, että Euroopan neuvoston ja Etyjin vaalitarkkailijat antoivat jo ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen lausunnon, ettei Turkki täytä periaatteita demokraattisten vaalien järjestämiselle. Hallinto on tukahduttanut oppositiota, eikä Turkissa käytännössä ole vapaata mediaa.
– Melkein puolet kansasta äänesti kuitenkin Erdoğania vastaan. Se on aika hyvin, kun ottaa huomioon, että nämä vaalit eivät olleet millään tavalla reilut. Nyt on kuitenkin aidosti riskinä se, että toisinajattelijoita aletaan vainota kiihtyvällä tahdilla, Kivelä painottaa.
Naisten oikeudet vaarassa
Kivelä ja Honkasalo olivat osa kansainvälistä vapaaehtoisten tarkkailijoiden delegaatiota. He tapasivat vierailunsa yhteydessä muun muassa ihmisoikeus- ja ammattiyhdistysaktivisteja Vanissa.
– Monet kansalaisjärjestöjen toimijat totesivat vierailumme aikana, että näissä vaaleissa ratkaistaan kurdien oikeus olla olemassa. Olen siksi todella huolissani, että kurdien asema Turkissa nyt heikkenee entisestään, Kivelä sanoo.
– On mahdollista, että myös naisten oikeudet ovat Turkissa nyt vaarassa. Vanissa kurditaustaiset toimijat nostivat esille, että näissä vaaleissa panoksena on myös sukupuolten tasa-arvo ja naisten oikeudet, Honkasalo toteaa.
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä järjestettiin myös presidentinvaalit. Niissä HDP:n ehdokkaat olivat vihreän vasemmiston YSP:n listoilla, koska heidän omaa puoluettaan uhkaa kokonaan kieltäminen. Kurdien ja vähemmistöjen oikeuksia puolustavan HDP:n johtoa ja useita kansanedustajia pidätettiin Turkissa vuonna 2016 ja puolueen entinen puheenjohtaja Selahattin Demirtaş istuu pitkää vankeustuomiota.
– Opposition vainoaminen ja hiljentäminen on saatava loppumaan ja tekaistut syytökset kurdipuolue HDP:ta vastaan on lopetettava, Kivelä sanoo.
– On selvää, että Suomi ei voi enää jatkaa vaikenemista Turkin ihmisoikeusloukkausten edessä. Turkilta on vaadittava sananvapauden ja oikeusvaltioperiaatteiden noudattamista. Turkin demokratiakehityksen tukeminen tarkoittaa myös sitä, että Suomen kurdiyhteisön demokraattisia oikeuksia ei poljeta, Honkasalo ja Kivelä painottavat.
Lue lisää: Tältä vaalit näyttivät Itä-Turkin kurdialueella – ”Paskiainen voitti taas”