Pääministeri Sanna Marinin avioero on päätynyt otsikoihin myös Venäjällä. Marin kertoi keskiviikkona hakevansa miehensä kanssa avioeroa.
Venäjän mediaa seuraava Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja Francis Scarr julkaisi Twitterissä videon, jolla näytettiin pätkä Venäjän suurimman tv-kanavan 60 minuuttia -ohjelmasta. Siinä juontaja Olga Skabejeva käsitteli Marinin eroilmoitusta.
Skabejevan juontama ohjelma on Venäjän hallintoa tukevaa propagandaa. Siksi onkin mielenkiintoista, millaisilla sanoilla Skabejeva Marinia ruoti.
Olga Skabeyeva can’t conceal her glee at the news of Sanna Marin's divorce pic.twitter.com/JCqDp1Rgw8
— Francis Scarr (@francis_scarr) May 11, 2023
Juontaja viittasi Mariniin jatkuviin skandaaleihin päätyneenä juhlijana, mikä johtuu Skabejevan sanoin Marinin jokseenkin provokatiivisesta ja hieman vulgaarista käyttäytymisestä.
Skabejeva viittasi myös Marinin päälle heitettyihin huume-epäilyihin. Ne taas perustuvat suomalaisten tiedotusvälineiden kirjoituksiin, jotka pohjautuivat yksistä juhlista levinneisiin videoihin. Videoilla ei näkynyt mitään viitteitä huumeista, vaan epäilyt pohjautuivat epämääräiseen sanaan.
Marinilta kysyttiin suoraan huumeiden käytöstä, minkä lisäksi hän kävi vapaaehtoisesti huumetesteissä.
Median itsesäätelyelin Julkisen sanan neuvosto sai monta kantelua Marin-uutisoinnista. Kanteluissa kiinnitettiin muun muassa huomiota hyvin epämääräisiin lähteisiin nojanneisiin huume-epäilyihin. JSN antoi kaikista kanteluista vapauttavan päätöksen.
– Jutuissa esitetyt kysymykset huumeiden käytöstä perustuivat osin juhlinnasta levinneellä videolla kuuluneeseen huudahdukseen, jonka mediassa tulkittiin liittyvän mahdollisesti huumeisiin. Pääministeri sai vastata esitettyihin epäilyksiin samassa yhteydessä.
– Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kyseessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, josta yleisöllä oli oikeus saada tietoa. Pääministeri kuuluu yhteiskunnan korkeimpien vallankäyttäjien joukkoon. Median perustehtävä on seurata vallankäyttäjien toimintaa ja arvioida heidän harkintaansa ja toimintakykyään.
– Neuvosto ei ota kantaa siihen, mikä on oikea tulkinta videolta kuulluista sanoista, vaan toteaa, että tulkinta ”jauhojengi” on yhä neuvoston tehdessä päätöstään kiistanalainen. Lehden tulkinnalle oli kuitenkin julkaisuhetkellä riittävät perusteet, JSN perusteli Helsingin Sanomille annettua vapauttavaa päätöstä.
JSN:n mukaan tapauksessa ei ollut viitteitä siitä, että HS olisi laiminlyönyt tietojen tarkastamisen tai lähdekritiikin.
– Neuvosto katsoo, että Helsingin Sanomilla oli journalistiset perusteet tapauksen käsittelylle valitsemastaan näkökulmasta, eikä jutuissa esitetty mielipiteitä tai sepitettä tosiasioina.
Journalistisesti perusteltu näkökulma kelpasi myös venäläisille propagandisteille.