Hallitustunnustelija, eduskunnan väliaikainen puhemies Petteri Orpo (kok) on nyt päättänyt viralliset hallitustunnustelut. Seuraavaksi kokoomuslaiset ryhtyvät miettimään, millä kokoonpanolla varsinaisia hallitusneuvotteluja aletaan käymään. Niissä neuvotteluissa on tarkoitus päättää tulevan hallituksen ohjelmasta ja ministereistä. Petteri Orpo ilmoittanee hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet tällä viikolla.
Eduskuntavaalituloksen pohjalta katsottuna kokoomuksella on valittavanaan kaksi vaihtoehtoa: joko porvarihallitus perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kanssa tai sitten sinipunahallitus SDP:n, vihreiden ja RKP:n tuella. Molempien vaihtoehtojen tueksi on eduskunnassa enemmistö. Porvaripohjan enemmistö tosin olisi hiuksenhieno, vain 108 edustajaa. Sinipunahallituksella enemmistö olisi tukevampi, 113 edustajaa.
On silti syytä olettaa, että kokoomus lähtee ensisijaisesti rakentamaan yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja kasaamaan maahan porvarihallitusta. Vaikka perussuomalaiset ovat maahanmuutto-, ilmasto- ja EU-linjauksiltaan kaukana kokoomuksesta, löytynee yhteinen sävel lopulta yksinkertaisesti siksi, että puolueiden talouslinjat ovat helposti yhteensovitettavissa. Lisäksi porvaripuolueita yhdistävät edelliset neljä vuotta oppositiossa ja tyytymättömyys Sanna Marinin (sd) hallituksen linjaan miltei kaikessa.
”Kokoomuksessa selvästi halutaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa tekemään porvarillista politiikkaa, sitä paljon puhuttua käännöstä oikealle.”
Kokoomus lupasi kevään 2023 vaaleissa tuntuvaa muutosta maan politiikkaan ja käännöstä oikealle. Sellaista lupausta on vaikeampi toteuttaa, jos entinen pääministeripuolue on mukana uudessa hallituksessa. Eikä eilisen pääministeripuolue ole välttämättä helpoin mahdollinen tämän päivän hallituskumppani – katsokaa vaikka keskustan meininkiä Marinin hallituksessa.
Onkin vaikea kuvitella kokoomusta hallituksessa yhdessä SDP:n kanssa sen jälkeen, kun kokoomuslaiset moukaroivat demareita neljä vuotta oppositiossa. Ja muistetaan toki sekin, että perussuomalaiset on kokoomuksen kenttäpomojen suosikkihallituskumppani. Kokoomuksessa selvästi halutaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa tekemään porvarillista politiikkaa, sitä paljon puhuttua käännöstä oikealle. Tätä kokoomus todennäköisesti lähteekin yrittämään.
Jos Orpon homma menee peruuttamattomasti pipariksi perussuomalaisten kanssa, yrittää kokoomus silloin uusiksi demareiden kanssa. Todennäköisin tapa, millä kokoomus ja SDP voisivat löytää toisensa ja viritellä sinipunaa on, jos kokoomuksen yhteistyö perussuomalaisten kanssa ei natsaakaan. Voi olla, että sen enempää kokoomus kuin perussuomalaisetkaan eivät suostu joustamaan tarpeeksi juuri niistä asioista, jotka puolueita eniten hiertävät: EU-linja, suhtautuminen ilmastonmuutokseen ja etenkin maahanmuuttoon. Muistetaan sekin, että porvaripohja vaatisi toimiakseen myös RKP:n ”Strömsö-porvarit”, joille hallitusvastuu perussuomalaisten kanssa voi aiheuttaa nikottelua.
Kokoomuksesta löytyy paljon sellaistakin ajattelua, että perussuomalaiset voitaisiin ”kesyttää” hallitusvastuulla. Ajatus kulkee jokseenkin näin: perussuomalaisten populismilta katoaisi sen terävin kärki, jos puolue joutuisi hallitusvastuuseen ja joutuisi tekemään päätöksiä eikä kritisoimaan niitä. Jos taas kokoomus olisi hallituksessa SDP:n kanssa ja perussuomalaiset oppositiossa, kokoomus voisi menettää konservatiivisesti ajattelevia äänestäjiään perussuomalaisille.
Kokoomuksessa varmasti muistetaan vuodet 2015-19 ja Sipilän porvarihallitus, jossa perussuomalaiset olivat mukana. Tuon hallituksen aloittaessa perussuomalaiset saivat 18 prosentin kannatuksen. Vain vuosi hallitusvastuuta sulatti perussuomalaisten kannatuksesta puolet, ja kesäkuussa 2016 puolueen gallup-kannatus oli pudonnut 9 prosenttiin.
Porvarihallitusta todennäköisesti siis pukkaa – tai ainakin kokoomus lähtee sellaista yrittämään. Yksi asia on kuitenkin varma: perussuomalaiset on Riikka Purran johdolla eri puolue kuin Timo Soinin, ja edellisen hallitusvastuun kannatuspudotus muistetaan myös perussuomalaisissa.
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.