TIMO FURUHOLM
Syntynyt 1987
Kansanedustaja Varsinais-Suomesta, asuu Turussa.
Entinen ammattilaisjalkapalloilija, seuroina mm. FC Inter ja saksalainen Hallescher FC.
Tämä poliittinen urani on ollut vähän niin kuin lentokone joka lähtee kiitoradalta, eikä kiihdytys ole ikinä loppunut. Ehkä nyt se kone on virallisesti ilmassa.
Pelasi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa 2010-13.
Opiskelee sosiaalitieteitä Turun yliopistossa.
Valittiin eduskuntaan 3 997 äänellä kevään 2023 eduskuntavaaleissa.
Paljon on tapahtunut viimeisten kolmen vuoden aikana kansanedustaja Timo Furuholmin elämässä. Vuonna 2020 Furuholm kirjoitti ylioppilaaksi ja aloitti sosiaalitieteiden opinnot Turun yliopistossa. Seuraavana vuonna hän lopetti uransa ammattiurheilijana. Saman vuoden kuntavaaleissa Furuholm valittiin ensikertalaisena vasemmistoliiton listalta Turun kaupunginvaltuustoon.
– Juuri kun kuntapolitiikassa olin päässyt menoon kiinni, tulivat aluevaalit, Furuholm kertoo KU:lle.
Vuoden 2022 aluevaaleissa Timo Furuholm sai 1 085 ääntä ja tuli saman tien valituksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon.
– Ja juuri kun siellä aloin löytämään sitä päivittäistä politiikan tekemistä ja vaikuttamista, alkoikin eduskuntavaaleissa kampanjointi.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa kampanjointi tuotti entiselle FC Interin maalitykille toivotun tuloksen: 3 997 ääntä ja paikan eduskunnassa.
– Tämä poliittinen urani on ollut vähän niin kuin lentokone joka lähtee kiitoradalta, eikä kiihdytys ole ikinä loppunut. Ehkä nyt se kone on virallisesti ilmassa, Furuholm tuumii.
– Tiistaina aamulla oli hyvin absurdi olo lyödä puku päälle ja lähteä kansanedustajaksi. Varmasti menee vähän vielä aikaa totutella. Vähän on jännittänyt, ja edelleen kihelmöi.
Kaksijakoiset tunnelmat
Timo Furuholm kertoo, että omasta eduskuntavaalikampanjastaan hänelle jäi onnistunut fiilis.
– Oli koko ajan sellainen tunne, että tämä tulee päättymään mun kannaltani hyvin, Furuholm sanoo.
35-vuotias entinen ammattilaisurheilija kuvaa kampanjointia kuitenkin yllättävän rankaksi, mutta onnistumisen tunne työnsi eteenpäin niinäkin hetkinä kuin väsytti.
– Kun oli kampanjassa antanut kaikkensa, minut valtasi optimismi. Meillä oli Turussa tosi onnistuneet viimeiset kampanjapäivät, ja ihan viime minuuteille asti tehtiin työtä, Furuholm sanoo.
Tuore kansanedustaja kertoo olevansa onnellinen siitä, että sai tehtyä sellaisen kampanjan, jonka halusikin tehdä. Ihan viime metreilläkään hän ei sano aistineensa sellaista tunnelmaa, että vasemmistoliitto olisi häviämässä viittä paikkaa.
Toisin kuitenkin kävi. Ennusteista ja gallupeista huolimatta vasemmistoliitto kärsi karvaan tappion, mutta Furuholm itse pääsi eduskuntaan. Tämä aiheutti Furuholmin omaan vaali-iltaan kaksijakoisia tunnelmia.
– En ihan tiennyt, voiko käsiä kohottaa kohti taivasta ja juhlia raivokkaasti, vaikka mieli olisi tehnyt.
Timo Furuholmin mukaan politiikassa kysymys on joukkuelajista monella tapaa.
– Puolue on se tärkein, ja yksittäiset edustajat tulevat vasta sen jälkeen, Furuholm toteaa.
– Tällaista se on, eikä auta itku enää. En epäile hetkeäkään, etteivätkö kaikki olisi antaneet kaikkensa. Joskus käy näin, ja nyt pitää miettiä seuraavia askelia.
Koulutus, mielenterveys ja talous
Timo Furuholm kampanjoi kevään eduskuntavaaleissa talousteemat edellä. Vähemmän köyhyyttä, enemmän terveyttä, kuuluu iskulause Furuholmin kampanjan kotisivuilla.
Furuholm kertoo kuntapolitiikassa profiloitueensa koulutuksen kautta ja puhuneensa vaalikampanjassa paljon koulutukseen liittyvistä asioista.
– Paljon tuli keskusteltua ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta. Se on hyvä, että se on nyt noteerattu, ettei ammatillinen koulutus jäisi kaiken korkeakoulutus- ja peruskoulupuheen taustalle, Furuholm pohtii.
Koulutusasiat ovat myös uuden kansanedustajan prioriteettilistan kärjessä, kun eduskuntatyö lähtee toden teolla käyntiin kevään aikana.
– Minulle ei riitä se, että sanotaan koulutuksen olevan “erityissuojeluksessa” leikkauksilta, vaan koulutukseen tarvitaan lisää panostamista eli lisää rahaa, Furuholm vaatii.
Hänen mielestään eduskuntatyössä pitää tuoda esille myös ilmasto- ja ympäristöasioita, jotka jäivät vaalien aikana muiden teemojen varjoon.
– Ne kietoutuvat yhä enemmän kaikkiin politiikan ja hallinnon aloihin. Pitää jatkaa tehtyä työtä, eikä meillä ole syytä eikä varaa pakitella.
Timo Furuholm mainitsee myös mielenterveyden haasteiden vähentämisen erääksi tärkeimmistä poliittisista teemoistaan.
– Mielenterveys indikoi aika vahvasti sitä, miten meillä menee. Siihen liittyvät kysymykset työelämästä ja opiskelijoiden elämästä, kansanedustaja avaa.
– Jos Suomeen tulee oikeistohallitus vahvalla agendalla, niin pelkään, että mennään entistä enemmän kohti kilpailuyhteiskuntaa. Itse koen, että suunnan pitäisi olla päinvastainen. Köyhyyden vähentäminen on siinä aivan keskeisessä roolissa.
Myös liikunta- ja urheiluasiat ovat entiselle jalkapalloilijalle tärkeitä, mutta Furuholm kertoo, ettei tietoisesti halunnut lähteä kampanjoimaan ensisijaisesti niillä teemoilla.
– Jokainen tietää mun politiikasta sen, että ovat agendallani. Liikkumattomuus on myös yhteiskunnalle valtava haaste, ja se kasvaa koko ajan. Ongelmat alkavat nuorempana, ja niillä on vaikutusta myös mielenterveyteen.
TIMO FURUHOLM
Syntynyt 1987
Kansanedustaja Varsinais-Suomesta, asuu Turussa.
Entinen ammattilaisjalkapalloilija, seuroina mm. FC Inter ja saksalainen Hallescher FC.
Tämä poliittinen urani on ollut vähän niin kuin lentokone joka lähtee kiitoradalta, eikä kiihdytys ole ikinä loppunut. Ehkä nyt se kone on virallisesti ilmassa.
Pelasi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa 2010-13.
Opiskelee sosiaalitieteitä Turun yliopistossa.
Valittiin eduskuntaan 3 997 äänellä kevään 2023 eduskuntavaaleissa.