Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvioi uuden eduskunnan ensimmäisenä työpäivänä tiistaina, että vaalitappion kokeneen puolueen kaikkein tärkein tehtävä on analysoida, miten puolue voi parhaalla tavalla edistää poliittisia tavoitteitaan tulevalla kaudella.
– Mikäli Suomeen syntyy porvarihallitus, tulee meillä todellakin riittämään töitä, Andersson kirjoittaa sosiaalisessa mediassa tiistaina.
Andersson perää perinpohjaista analyysia siitä, mikä meni pieleen.
”Pitää varoa sitä, etteivät vaalianalyysit käänny puoluetta repiviksi.”
– Vaalitappion jälkeen sosiaalinen media täyttyy aina eri ihmisten ja ehdokkaiden analyyseista tappion syistä. Se on hyvä, sillä itsereflektiolle on aina tarve, hän toteaa.
– Samalla pitää varoa sitä, etteivät vaalianalyysit käänny puoluetta repiviksi. Kunnollinen analyysi onkin mahdollinen vasta, kun meillä on sen tueksi tutkimustietoa äänestyskäyttäytymisestä näissä vaaleissa.
Taktikointi yksi syy
Anderssonin mukaan tappioon oli useita syitä.
– Pääministerivaaliasetelma on aivan selvästi yksi. Se ei tarkoita, että kukaan olisi äänestänyt jotenkin väärin, vaan se tarkoittaa tämän olleen monelle äänestäjälle nyt tärkeämpi osa äänestyspäätöstä kuin jokin muu, hän toteaa.
– Hyvin monet ehdokkaamme kävivät keskusteluja vasemmistoliiton kannattajien kanssa, jotka suoraan kertoivat tällä kertaa omien sanojensa mukaan taktikoivansa. Suomalaisessa vaalijärjestelmässä taktikointi on kuitenkin epävarmaa ja vaikeaa.
Andersson ei usko Nato-kysymyksen olleen vaalitulokselle ratkaiseva.
– Uskon sen vaikutusten olleen kahdensuuntaisia.
Vihreän siirtymän opetus
Andersson muistuttaa vasemmistoliiton menettäneen nyt kannatustaan erityisesti pohjoisessa ja monella teollisuuspaikkakunnalla. Näillä paikkakunnilla vasemmistoliitolla oli kolme väistyvää kansanedustajaa sekä muita paljon ääniä saaneita poliitikkoja, jotka eivät olleet nyt ehdolla.
– Emme kyenneet paikkaamaan heidän äänisaaliita, Andersson arvioi.
– Tulkintani on, että näillä paikoilla demareiden äänestäminen oli meidän entisille äänestäjille aiempaa houkuttelevampaa johtuen muun muassa Marinin vasemmistolaisesta puhetavasta.
Hän arvioi lisäksi, että SDP:n ei uskota painottavan vihreitä arvoja yhtä paljon kuin vasemmistoliiton.
– Tämä on näiden vaalien yksi tärkeimmistä sisällöllisistä opetuksista meille, hän painottaa.
– Emme aio emmekä voi lakata puhumasta ilmasto- ja luontokriiseistä tällaisena aikana, mutta selvästikään emme ole löytäneet oikeaa tapaa korostaa ilmastotyön välttämättömyyttä myös näille äänestäjille.
Hän toteaa moneen äänestäjään uponneen perussuomalaisten luoma kuva siitä, että ”viherhumppa” tekisi elämästä yhä kalliimpaa.
– Tämän valheellisen käsityksen rikkominen on nyt elintärkeä tehtävä kaikille ympäristöteemoja ajaville puolueille ja kansalaisliikkeille, Andersson sanoo.
Paljon ensikertalaisia
Andersson myöntää puolueensa epäonnistuneen ehdokasasettelussa joillakin alueilla.
– Jokainen ehdokkaamme teki upean tärkeän työn. On kuitenkin täysin odotettavaa, että ensikertalainen hyvin harvoin kerää valtavia äänisaaliita eduskuntavaaleissa, hän toteaa.
– Jos ensikertalaisten osuus listallamme on suuri, vaikuttaa se vääjäämättä koko listan tulokseen. Suuremman äänisaaliin kerääminen vaatii useiden vuosien työn, ja tähän työhön haluamme nyt panostaa yhdessä sekä näiden että tulevien vaalien ehdokkaidemme kanssa.