Turpaan tuli, nyt pitää katsoa peiliin, kuuluu vasemmistoliiton oululaisen kansanedustajan Hanna Sarkkisen tiivistys puolueen vaalituloksesta. Sarkkinen valittiin jatkokaudelle eduskuntaan, mutta hänen äänimääränsä laski, minkä lisäksi vasemmistoliitto menetti Oulun vaalipiirissä yhden kansanedustajan paikan.
Sarkkinen pohtii kirjoituksensa alussa oman vaalituloksensa syitä. Hän istui sosiaali- ja terveysministerinä kahden vuoden ajan, itse asiassa ministerin toimi jatkuu toimitusministeristössä ennen kuin uusi hallitus aloittaa.
– Ehkä en ole itse osannut puhua ihmisiä koskettavista asioista ymmärrettävällä tavalla tai saada näkemyksilleni yleisöä. Ehkä en ole osannut kertoa hallituksen työstä ja saavutuksista ja omasta työstäni tarpeeksi hyvin, Sarkkinen kirjoittaa Facebook-sivuillaan.
Hän pitää myös mahdollisena, että hänen esillä pitämänsä asiat, kuten eriarvoisuuden torjunta, pienituloisten asiat ja eriarvoisuuden torjunta, eivät puhuttele tässä ajassa.
– Ehkä ihmiset eivät olleet tyytyväisiä työhöni, vaikka parhaani olen yrittänyt vaikeissa paikoissa ja töitä olen tehnyt välillä liikaakin. […]Ehkä ihmiset vain halusivat jotain muuta.
Missä syy
Vasemmistoliiton valtakunnallista tulosta Sarkkinen kuvailee valtavaksi pettymykseksi. Yhden prosenttiyksikön lasku kannatuksessa vei viisi paikkaa eduskunnasta.
– Vaalipiirikohtaisten kuvioiden vuoksi paikkojen pudotus oli suhteettoman suuri prosentuaaliseen muutokseen suhteutettuna. Tulos oli odotuksiin ja gallupeihin nähden pettymys, ja tunnelma vaalikentillä oli hyvä.
Sarkkisen mukaan nyt tulee pohtia, olisiko vasemmistoliiton viesti voitu muotoilla paremmin ymmärrettävällä tavalla, olisiko pitänyt painottaa eri asioita tai olisiko ehdokasasettelussa voinut onnistua paremmin.
– Vaalikeskusteluja hallitsi velkapuhe ja vaikka esitimme oman selkeän vaihtoehtomme julkisen talouden tasapainottamiseksi, niin ehkä vaihtoehtoomme ei luotettu. Ihmisten mieltä painoi huoli omasta toimeentulosta Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman hintojen nousun keskellä emmekä ehkä kyenneet vastaamaan huoleen tarpeeksi ymmärrettävästi.
Sarkkisen mukaan on mahdollista, että vasemmistoliitto unohti mielikuvien merkityksen. Politiikassa on lopulta paljon kyse mielikuvista ja identiteeteistä.
– Hallituksessa me puolustimme pienituloisten ja työntekijöiden asemaa sekä vahvistimme koulutuksen ja sote-palveluiden rahoitusta ja saimme paljon aikaiseksi, mutta ehkä emme saaneet kerrottua kaikista saavutuksista tarpeeksi hyvin tai ehkä ne eivät olleet ihmisten mielestä tarpeeksi. Tai ehkä ihmiset halusivat vain muutosta.
Ympäristöstä tuli identiteettiä
Vasemmistoliiton tulos oli erityisen katkera pohjoisessa. Lapissa puolue menetti ainoan kansanedustajan paikkansa, ja Oulussa toinen paikka säilyi lopulta melko täpärästi. Täysi katastrofi jäi alle tuhannen äänen päähän.
– Pohjoisessa Suomessa tappion taustalla voi olla sekin, että emme ehkä ole löytäneet oikeaa tapaa käsitellä vihreää siirtymää ja ympäristöpolitiikkaa, ja ympäristöpolitiikasta on tullut haitallisella tavalla identiteettipolitiikkaa, Sarkkinen pohtii.
Kirjoituksensa lopussa Sarkkinen ottaa katseen eteenpäin.
– Vaaleissa tulee välillä tappioita ja välillä voittoja, mutta työ paremman huomisen puolesta jatkuu. Maailman parantaminen on kestävyyslaji.