Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat pitkästä aikaa keskiviikkoiltana MTV3:n vaalikeskustelussa. Mainosten ja MTV:n ohjelmapuffien rikkomassa keskustelussa meno äityi paikoin niin aggressiiviseksi päälle puhumiseksi, että toimittaja Jan Andersson joutui torumaan puheenjohtajia.
Uusia avauksia ei juuri kuultu, vaikka vaaleihin on aikaa enää 2,5 viikkoa. Puolueet toistavat perusviestiään, jossa toisella puolella ovat porvarileirin leikkaajat ja toisella vasemmiston tulosopeuttajat. Katekismuksessa kysytään Martti Lutherin sanoin, mitä se on. Tulevissa keskusteluissa olisi syytä esittää sama kysymys.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi tänä aamuna, että tentissä joka tapauksessa ”tuli jälleen hyvin näkyväksi puolueiden erot siinä, tehdäänkö talouspolitiikkaa Wahlroosien vai Virtasten ehdolla”.
Oikeisto esittää, että ensi kaudella pitäisi toteuttaa jopa 6 miljardin leikkaukset. Andersson vertasi sen olevan puolitoista kertaa Sipilän hallituskauden leikkauksien verran. Huomattavaa on, että myös vihreät ajavat 6 miljardin sopeuttamista yhden vaalikauden aikana.
”Kokoomus ei vieläkään suostu kertomaan, mihin tarkalleen nämä leikkaukset kohdistuisivat. Selvää kuitenkin on, että niiden myötä suomalainen hyvinvointivaltio nykyisellään romahtaisi ja köyhyys lisääntyisi”, Andersson kirjoitti aamulla.
– Meidän arvioiden mukaan kokoomuksen vaaliohjelma johtaisi jopa 20 000 hoitajan irtisanomiseen, hän sanoi illalla vaalitentissä.
Tukea vasemmistoliiton arvio saa valtiovarainministeriöstä. Se on todennut hyvinvointialueiden rahoitusta on käytännössä mahdotonta vähentää ilman tehtävien ja velvoitteiden vastaavaa keventämistä. Myös rahoituksen indeksitarkistuksen tekemättä jättäminen tai tekeminen vain osittaisena voisi vaarantaa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Purra lakkauttaisi ympäristöministeriön
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toisti keskustelussa, että 6+3 miljardin säästöt kahden vaalikauden aikana ovat puolueelle kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa.
Myös perussuomalaiset ajaa kovia leikkauksia, mutta puheenjohtaja Riikka Purraa ei saatu tässäkään tentissä yksilöimään, mistä ne otettaisiin. Maahanmuuttopolitiikan lisäksi listalla on julkisen sektorin keskijohdon karsiminen ja ympäristöministeriön lakkauttaminen.
Ympäristöministeriön menot ovat tänä vuonna 336 miljoonaa euroa. Kun perussuomalaistenkin mielestä osa sen toiminnoista siirtyisi maa- ja metsätalousministeriöön, ei säästöä tulisi senkään vertaa. Perussuomalaisten talousohjelma on siis edelleen ilmaa täynnä.
Tulot yhtä tärkeitä kuin menot
Vasemmistoliitto on esittänyt vaaliohjelmassaan 3 miljardin sopeuttamistoimia ensi kaudelle.
”Me olemme osoittaneet, että taloutta voi tasapainottaa myös oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla. Sopeuttamistoimet eivät voi olla suomalaisten hyvinvointia murentavia leikkauksia, vaan painopiste on oltava oikeudenmukaisissa eriarvoisuutta purkavissa verouudistuksissa”, Andersson kirjoitti tentin jälkeen.
Vaalikeskustelussa hän muistutti valtiontalouden näkökulmasta tulojen olevan yhtä tärkeitä kuin menot.
– Tehdään kohdennettuja, oikeudenmukaisia veroreformeja, esimerkiksi listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotuki. Tai lähdevero. Tai päätöksiä, jolla puututaan verovälttelyyn. Jopa verovälttelyyn tehtävät toimet eivät keskustalle kelvanneet, vaan kaatoivat lakiesityksiä tällä kaudella, jolla olisi pienennetty valtiontalouden alijäämää, vasemmistoliiton puheenjohtaja muistutti.
Ilmasto ja ympäristö vähällä huomiolla
Keskusta on puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan valmis 2,5–3 miljardin leikkauksiin ensi vaalikaudella eikä se sulje mitään kohdetta pois, ei edes koulutusta.
Surullinen Andersson kirjoitti olevansa siitä, kuinka vähän ilmasto- ja ympäristökysymykset saivat tentissä tilaa.
”Ilmasto- ja ympäristökriisi on aikakautemme vakavin kriisi ja sen ratkaiseminen tärkeämpää kuin mikään muu. Äänestäjien on saatava tietää mitkä puolueet ovat aidosti sitoutuneita konkreettisiin toimiin tulevaisuutemme pelastamiseksi. Toivon todella, että tästä teemasta keskustellaan lisää tulevissa tenteissä.”