Valtionvarainministeriö esitti viime viikolla julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa yhtenä mahdollisena säästökohteena lapsilisän sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poistoa. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) mukaan säästö kohdistuisi niihin, joilla on jo korkea köyhyysriski, ja lisäksi muutos lisäisi toimeentulotukikustannuksia.
Sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poistaminen lisäisi eniten yksinhuoltajakotitalouksissa ja monilapsisia kotitalouksissa asuvien lasten köyhyyttä.
Itlan ja Kelan tutkijat arvioivatsisaruskorotuksen poiston lisäävän lapsiköyhyyttä 0,7 prosenttiyksiköllä. Se vastaa noin 7 000 lasta enemmän pienituloisuusrajan alapuolella. Lapsiköyhyyttä mitattiin pienituloisuusmittarilla.
Yksinhuoltajakorotuksen poisto kasvattaisi lapsiköyhyysastetta 0,6 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi noin 6 500 lasta enemmän köyhyysrajan alapuolella. Sekä yksinhuoltajakorotuksen että sisaruskorotuksen poisto yhdessä nostaisi köyhyysastetta 1,2 prosenttiyksikköä. Muutokset koskettaisivat pääasiassa yksinhuoltajakotitalouksia ja monilapsisia kotitalouksia, joilla on jo ennestään korkea köyhyysaste.
Yhteensä VM:n väläyttämien muutosten yhdistelmä pudottaisi 13 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle.
Tänä vuonna lapsia nostetaan pois köyhyydestä
Tänä vuonna toteutettavat tilapäiset toimet laskevat lapsiköyhyysastetta 0,7 prosenttiyksiköllä. Tilapäisistä toimista hyötyivät erityisesti yksinhuoltajakotitaloudet ja kahden aikuisen kotitaloudet, joissa on vähintään kolme lasta.
Hallituksen esityksestä lapsiperheiden tukemiseksi korotettiin väliaikaisesti työttömyysturvan lapsikorotusta, lapsilisän yksinhuoltajakorotusta, opintorahan huoltajakorotusta sekä toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaa. Itlan mukaan näillä toimilla voidaan nostaa 5 000–7 000 lasta köyhyysrajan yläpuolelle
Tutkimusten mukaan lapsiköyhyyttä saadaan parhaiten vähennettyä universaalin lapsilisäjärjestelmän sisällä toteutetuilla kohdennetuilla toimilla. Sisarus- ja yksinhuoltajakorotukset ovat suomalaisen järjestelmän ainoita kohdennettuja toimia. Niiden poiston köyhyysvaikutusten kompensointi on vaikeaa ilman sosiaaliturvan laajempaa uudistusta, toteaa projektitutkija Lauri Mäkinen.
Säästöt voisivat johtaa toimeentulotuen käytön kasvuun
Sosiaaliturvan leikkaus yhdessä kohtaa johtaa usein sen tarpeen kasvuun toisessa. Tämä pätee myös sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poistamiseen. Itlan ja Kelan tutkijoiden arvion mukaan se voisi lisätä toimeentulotuen menoja korkeintaan 50 miljoonaa euroa.
Toimeentulotuen saamiseen liittyy usein kontrollia ja häpeää. Toimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa on pohdittava, onko toivottavaa, että lapsiperheiden riippuvuus toimeentulotuesta lisääntyy.
Toisin kuin useat muut sosiaalietuudet, lapsilisää ei ole sidottu indekseihin. Tästä syystä sen reaaliarvo on laskenut merkittävästi. On myös huomioitava, että lapsilisämenot tulevat kuitenkin joka tapauksessa vähentymään lähivuosina, mikäli järjestelmää ei uudisteta. Menojen lasku johtuu lasten määrän vähentymisestä, toteaa tutkimusprofessori Tiina Ristikari.