Vasemmistoliitto on päättänyt kärkitavoitteensa ja kynnyskysymyksensämahdollisiin hallitusneuvotteluihin. Ne kytkeytyvät ensi vaalikaudella perusturvan, koulutuskysymysten, työehtosopimusten yleissitovuuden ja ilmastokriisin torjunnan ympärille.
Puolueen kärkitavoitteita hallitusneuvotteluissa ovat muun muassa valtion tulopohjaa vahvistavat oikeudenmukaiset verouudistukset, sosiaaliturvauudistuksen aloittaminen perusturvaetuuksia yhtenäistämällä ja korottamalla, oppimisen tuen kokonaisuudistus sekä luonnonsuojelun määrärahojen kasvattaminen ja hiilinielujen pelastamisohjelma.
– Valtiontaloutta on mahdollista tasapainottaa leikkaamatta pienituloisilta, koulutuksesta tai peruspalveluista. Seuraavalla hallituskaudella on jatkettava sijoituksia koulutukseen ja osaamiseen, aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen saakka. Oppimiserojen tasaamiseksi tarvitaan oppimisen tuen kokonaisuudistus. Samalla työtä sosiaali- ja terveydenhuollon vahvistamiseksi ja työvoimapulaan vastaamiseksi tulee jatkaa, puheenjohtaja Li Andersson toteaa.
Vasemmistoliitto haluaa torjua suomalaista työmarkkinarikollisuutta toimenpidekokonaisuudella valvonnan tehostamiseksi, alipalkkauksen kriminalisoimiseksi sekä ammattiyhdistysliikkeen joukkokanneoikeuden toteuttamiseksi.
Lisäksi puolue vaatii uuden saamelaiskäräjälain tuomista eduskunnan päätettäväksi sekä lyhennetyn työajan kokeilua.
Koulutuksen maksuttomuus kynnyskysymys
Kynnyskysymyksillään vasemmistoliitto tahtoo edesauttaa vastuullisen hallituspohjan syntymistä. Puolue nostaa kynnyskysymyksikseen perusturvan heikennyksiin, koulutukseen ja ilmastopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä.
– Koulutuksen maksuttomuus on meille kynnyskysymys, sekä se, että koulutuksen rahoituksen parantaminen jatkuu. Valtiovarainministeriön koulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat leikkausesitykset osoittavat, että suuri menosopeutus helposti iskee myös koulutuksen rahoitukseen. Meillä ei ole varaa toistaa näitä virheitä, sanoo Andersson.
Lisää vasemmistoliiton tavoitteista kertoivat tiistai-iltana puoluejohdon poliittisessa tilannekatsauksessa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ja varapuheenjohtaja Minna Minkkinen.