Puolet suomalaisista katsoo Sanna Marinin hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin, ilmenee maanantaina julkaistusta puoluebarometristä. Tyytyväisimpiä ovat SDP:n ja vihreiden kannattajat. Vasemmistoliittolaisista tyytyväisiä hallituksen onnistumiseen oli 77 prosenttia vastaajista.
Keskustalaisistakin 59 prosenttia antaa hallitukselle tunnustusta, kun taas 36 prosenttia puolueen kannattajista ajattelee hallituksen onnistuneen huonosti.
Hallitus sai nyt toimikautensa heikoimman arvosanan. Silti Marinin hallitukselle kuuluu seitsemän kovinta tulosta lokakuussa 1991 alkaneiden mittausten sarjassa. Mikään muu hallitus ei ole yltänyt yhtä hyvään tulokseen.
Suomalaisista 44 prosenttia on sitä mieltä, että hallitus ei ole onnistunut. Kielteisimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat.
Oppositio saa hallitusta heikomman arvosanan. 32 prosentin mielestä se on onnistunut työssään hyvin. Perussuomalaiset ovat tyytyväisempiä kuin kokoomuslaiset.
Puolueista kansalaiset suhtautuvat myönteisimmin SDP:hen ja kokoomukseen. Kummankin suosioluku on 43–44 prosenttia. Kolmantena ovat vihreät.
Vasemmistoliittoon myönteisesti suhtautuvia on 33 prosenttia, kielteisesti 58 prosenttia. Puolue jää kyselyssä perussuomalaisten ja RKP:n taakse samalle tasolle kristillisdemokraattien kanssa. Sen alapuolella ovat vain keskusta ja Liike Nyt.
Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet keskustan ja perussuomalaisten kohdalla. Perussuomalaisiin positiivisesti suhtautuvien osuus on kasvanut vuodessa 8 prosenttiyksikköä. Keskustan luku on kääntynyt 5 prosenttiyksikköä negatiiviseen suuntaan viime syksyn kyselyn jälkeen.
Tutkimuksessa kysyttiin myös kansalaisten äänestämisaikeista. Se on eduskuntavaaleissa vähintään yhtä todennäköistä kuin neljä vuotta sitten. 72 prosenttia kertoo aikovansa varmasti äänestää eduskuntavaaleissa. Tulos on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin vastaavana ajankohtana 2019.
Iäkkäät ovat todennäköisempiä äänestäjiä kuin nuoret. Iän lisäksi koulutustaso, hyvätuloisuus ja -osaisuus yleisemminkin ovat keskimääräistä aktiivisempaa äänestysosallistumista ennakoivia indikaattoreita.