Koronapandemian ja Ukrainan sodan värittämä eduskuntakausi on lopuillaan. Miten kuvailisit kautta, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen?
– Kausi on ollut kriisien värittämä. Minut nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi kesäkuussa 2019. Suomi aloitti puoli vuotta kestäneen EU-puheenjohtajuuskautensa heinäkuussa. Koko syyskausi oli erilaisten EU-kokousten aikaa: matkustimme paljon erilaisiin kokouksiin ympäri Eurooppaa, tapasimme kollegoita Suomessa ja vedimme neuvostojen kokouksia.
– Samaan aikaan valmistelin esitystä aktiivimallin purkamisesta, joka oli vasemmistoliiton vaalilupaus kansalle. Esitys saatiin valmiiksi ja ensimmäisen syksyn aikana esiteltyä eduskunnalle, joka vielä ennen joulua hyväksyi esityksen. Aktiivimalli purettiin vuoden 2020 alussa.
”Käytössämme ei ollut jälkiviisautta.”
– Tammikuussa 2020 alkoikin korona vyöryä maailmalta kohti Suomea. Vastasin ministerinä varautumisesta vakavaan uhkaan ja teimme töitä koko ministeriön voimin, jotta voimme mahdollisuuksien mukaan estää viruksen leviämistä ja myös tietenkin varautua pahimpaan.
– Mielestäni onnistuimme hyvin. Olimme alusta asti sitä mieltä, että asetamme ihmisten hengen ja terveyden turvaamisen etusijalle. Rajoitustoimet olivat rajuja, mutta myös välttämättömiä.
– Nyt ehkä moni ei edes muista, että olimme täysin uuden ja tuntemattoman uhkan edessä. Pystyimme vain valistuneesti arvailemaan mitä tulee tapahtumaan, ja käytössämme ei ollut jälkiviisautta. Sosiaaliturvasta vastanneena ministerinä teimme tilanteessa myös monia joustoja perusturvaan ja päätimme epidemiakorvauksesta, joka tarkoitti sitä, että toimeentulotuen asiakkaille maksettiin 75 euroa 2020 syys – joulukuussa.
– Kun nyt katsomme taaksepäin, niin voimme olla tyytyväisiä.
– Ministerikauteni kesti kauden ensimmäiset kaksi vuotta ja sen jälkeen siirryin johtamaan eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa.
– Olin taas uuden edessä. Valiokunnan työskentely oli koko ajan sujuvaa ja hengeltään hyvää, vaikka viimeisimpänä työnään valiokunta teki valtavan muutoksen palkkatukea uudistavaan hallituksen esitykseen. Valiokunta pelasti mahdollisuuden hyödyntää 100-prosenttisesti palkkatukea myös tulevaisuudessa, mikä tukee monien vaikeasti työllistyvien tai osatyökykyisten elämää.
Mikä on ollut tärkein saavutuksesi politiikassa päättyvällä kaudella?
– Minulla on ollut tällä kaudella useita tärkeitä saavutuksia ja onnistumisia. Kirkkaimpina pidän aktiivimallin purkamista heti kauden alussa ja nyt viimeisimpänä täyden palkkatuen pelastamista.
– Työllisyys ei parane kepillä kurittamalla tai töihin pääsyn kynnystä nostamalla. Olen myös hyvin iloinen hallituksen toteuttamasta perhevapaauudistuksesta, useista perusturvan parannuksista, eläkkeiden korottamisesta sekä sosiaaliturvan joustoista korona-aikana.
Mikä harmittaa eniten?
– Kolmannen kauden edustajana minulla oli selkeä käsitys, millaista työtä ministerinä haluaisin tehdä, jos sellainen mahdollisuus urallani tulisi vastaan. Olin todella onnellinen ja otettu siitä luottamuksesta, jonka puoluejohdolta, eduskuntaryhmältä ja puolueelta sain, kun minun nimitettiin ministerin tehtävään kesäkuussa 2019.
– En kuitenkaan ehtinyt toimia niin sanottuna normaalin ajan ministerinä. Ensin EU-puheenjohtajuus ja sen jälkeen maailmanlaajuinen pandemia. En päässyt kiertämään, tapaamaan ihmisiä tai tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin.
– Sen sijaan istuin neljän seinän sisällä kuulokkeet korvilla erilaisissa kriisikokouksissa. Myös kansainväliset tapahtuman, vierailut ja tilaisuudet hoidettiin ministeriössä etäyhteyksien välityksellä. Toisaalta pääsin näkemään ja kokemaan kaudellani maailmanlaajuisen pandemian, joka varmasti jättää minuun elinikäisen jäljen.
Mikä on ollut vasemmistoliiton tärkein saavutus?
– Oppivelvollisuuden pidentäminen on ollut aivan erityinen saavutus tällä kaudella. Vasemmistoliitto on tehnyt pitkäjänteistä ja järjestelmällistä työtä tämän saavutuksen toteutumiseksi. Jo vuonna 1999 vasemmistoliiton sivistyspoliittisen työryhmän silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitteli ohjelman, johon oli kirjattu ajatus oppivelvollisuuden pidentämisestä. Myöhemmin Arhinmäki teki asiasta toimenpidealoitteen noustuaan eduskuntaan.
– Oppivelvollisuuden pidentäminen lisää nuorten tasa-arvoa ja on merkittävä saavutus. Sen arvellaan olevan myös hallituksen tehokkain yksittäinen työllisyystoimenpide.
Mihin aiot paneutua jatkossa?
– Haluan olla jatkossakin tekemässä oikeudenmukaista politiikkaa. Eduskunnassa päätetään meitä jokaista koskevista tärkeitä arjen asioista, ovat ne sitten koulutusta, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja taloutta koskevia päätöksiä. Pidän tärkeänä, että kaikista pidetään huolta eikä ketään syrjäytetä palveluiden tai järjestelmän ulkopuolelle.
Mikä oli suurin asia henkilökohtaisessa elämässäsi tällä kaudella?
– Suurin asia tämän vaalikauden aikana on ollut kahden vanhimman lapsen muuttaminen pois kotoa. Esikoinen muutti omilleen heti vaalien jälkeen huhtikuussa, ja keskimmäinen puolessa välissä vaalikautta. Pian sen jälkeen muutimme myös pienempään kotiin puolisoni sekä kuopuksemme kanssa.
– Lapset ovat elämäni tärkein saavutus, ja olen onnellinen siitä, että he ovat kasvaneet itsenäisiksi nuoriksi aikuisiksi. Onneksi nuoriso asuu ainakin toistaiseksi lähellä ja olemme läheisiä. Näemme viikoittain ja soittelemme usein.
KU kysyi kaikilta vasemmistoliiton kansanedustajilta kuusi kysymystä päättyvästä eduskuntakaudesta. Vastaukset julkaistaan ennen huhtikuussa käytäviä eduskuntavaaleja.