Eduskunta päättää omalta osaltaan Suomen Nato-jäsenyydestä huomenna keskiviikkona. Asiasta joudutaan äänestämään, koska vasemmistoliiton Markus Mustajärvi esitti tiistaina keskustelun aluksi Johannes Yrttiahon kannattamana sopimuksen hylkäämistä.
Hylkäysesityksen lisäksi Mustajärvi esitti kolmea lausumaa, joista myös äänestetään keskiviikkona.
Lausumaesitykset ovat nämä:
Suomi ilmoittaa, ettei se hyväksy missään oloissa ydinaseiden sijoittamista Suomeen, eikä sen maa-alueita, ilmatilaa tai merialueita käytettävän ydinaseiden kuljetukseen tai läpikulkuun.
Suomen alueelle ei saa esittää pysyvästi minkään muun maan asevoimia eikä myöskään sotilasliitto Naton tukikohtia.
Suomi ei salli eikä anna minkään muun valtion tai sen asevoimien käyttää maamme aluetta tai ilmatilaa vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.
Mustajärvi perusteli esityksiään sillä, että ”ulko- ja turvallisuuspolitiikan johto ei aseta minkäänlaisia ennakkoehtoja tai varaumia Nato-jäsenyydelle.
Miksi näin? Mustajärven mukaan syynä ovat neuvottelut, joita Suomi parhaillaan käy Yhdysvaltojen kanssa maiden kahdenvälisestä puolustussopimuksesta.
– Se että Yhdysvallat solmii kahdenväliset puolustussopimukset Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa merkitsee raskaiden aseiden ennakkovarastointia myös Suomen ja Ruotsin alueille ja maa-alueiden luovuttamista vieraan vallan sotavoimille, Mustajärvi sanoi.
Ei suinkaan vähäisimpänä perusteluna Mustajärvi piti myös sitä, että Suomi kytkeytyy Naton jäsenenä toisenlaiseen politiikkaan, jonka lähtökohtana on ydinasepelote.
”Emme hamua ydinaseita eikä niitä meille tyrkytetä”
Ydinaseilla vastustavaa kantaansa perusteli myös Yrttiaho.
– Pidän Nato-jäsenyyden suurimpana ongelmana juuri sitä, että Suomi hyväksyy Naton ydinasepolitiikan ja luopuu samalla tosiasiallisesti ydinaseettomuudestaan.
Keskustelun alussa vasemmistoliiton kaksikon kantaan muista edustajista yhtyi ainoastaan Ano Turtiainen.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, ettei nyt tehtävällä Nato-päätöksellä muuteta Suomen linjaa ydinaseisiin liittyen.
Puolustusministeriksi tänään palannut Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi demokratiaan kuuluvan, että erilaisia mielipiteitä on. Hän uskoi, että Nato-jäsenyys hyväksytään huomenna suurella enemmistöllä.
Ydinaseista Kaikkonen sanoi, että ”emme ole niitä Suomeen hamuamassa, eikä niitä ole kukaan meille tyrkyttämässäkään”.
– Nato-jäsenyys on Suomelle puolustuksellinen ratkaisu. Pyrimme vahvistamaan omaa turvallisuuttamme, ei meillä muita haikailuja ole.
Naton läsnäolossa Suomessa on Kaikkosen mukaan ainakin kaksi reunaehtoa: sen pitää olla Suomen turvallisuutta vahvistavaa ja Naton kannalta perusteltavissa olevaa.