Mitä tapahtui eduskunnan perustuslakivaliokunnassa perjantaina, kun se kaatoi saamelaiskäräjälain käsittelyn tälläkin vaalikaudella? Jälkipuheet ovat käyneet kuumina koko viikonlopun, sillä lain käsittelyssä oli paljon outoja piirteitä.
Numeroiden valossa tilanne on selvä. Keskusta liittoutui vielä kerran kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa ja lain käsittely päättyi äänin 9–7. Käsittelyn jatkamisen kannalla olivat vasemmistoliiton lisäksi SDP:n, vihreiden ja RKP:n edustajat.
Keskustan vastustus ei sinänsä ollut yllätys, tuotiinhan koko laki riitaisena juuri puolueen vastustuksen takia eduskuntaan. Se olisi tarvinnut läpi mennäkseen kokoomuksen tuen samalla lailla kuin keskustan vastustamassa translaissa aiemmin tänä vuonna.
Nyt perustuslakivaliokunta kuitenkin politisoitui tavalla, joka ei kuulu eduskunnan pelisääntöihin. Hylkäävän esityksen teki varaedustajana perjantain kokouksessa paikalla ollut Markus Lohi (kesk.), joka ei ole ollut kokouksissa asiantuntijakuulemisissa.
”Kyse oli poliittisesta valinnasta jättää ihmisoikeusrikkomus voimaan”, RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi.
Suurin jälkipyykki on käyty siitä, miksi SDP:n edustajia oli pois ratkaisevasta kokouksesta, jolloin varapaikalta kokoukseen osallistui juuri lakia jo lähtökohtaisesti vastustava Lohi.
Perustuslakivaliokunnan demarijäsenistä Johannes Koskinen oli työmatkalla, mutta Tuula Väätäinen valitsi tällaisena päivänä mieluummin vaalikiertueen Kuopiossa ja Varkaudessa kuin saamelaiskäräjälain, jota puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on kutsunut räikeäksi ihmisoikeuskysymykseksi.
Lisäksi saamelaiskäräjälakiin vähintään kriittisesti suhtautunut perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) antoi SDP:n varaedustajalle Merja Mäkisalo-Ropposelle väärää tietoa kokouksen aikataulusta. Ilman sitä Mäkisalo-Ropponen olisi ehtinyt kokoukseen Lohen tilalle, jolloin äänet olisivat menneet ehkä tasan ja lain käsittelyn jatkamisen olisi ratkaissut arpa.
Perustuslakivaliokunnan varajäsen Veronika Honkasalo puhui viikonloppuna lain yhteydessä suhmuroinnista ja kaksilla rattailla ajamisesta.
Ihmisoikeuksien edistäminen on ihan tarpeeksi vaikeaa ilman tällaista suhmurointia tai kaksilla rattailla ajamista.
Tämän kauden aikana on käynyt täysin selväksi, että ainoat puolueet, jotka tosissaan ja aidosti edistävät ihmisoikeuksia ovat @vasemmisto , @vihreat ja @sfprkp .
— Veronika Honkasalo (@veronikahonka) February 25, 2023
Hänen mielestään ainoat puolueet, jotka tosissaan ja aidosti edistävät ihmisoikeuksia ovat vasemmistoliitto, vihreät ja RKP.
Eniten lopputulos herättääkin kysymyksiä keskustalle ja kokoomukselle asiasta suuttuneiden sosiaalidemokraattien toiminnasta. Saiko puolue saamelaiskäräjälaissa sellaisen tuloksen, jota se oikeasti halusikin? Se voi esiintyä ihmisoikeuksien puolustajana etelässä, mutta tulos tyydyttää myös pohjoisen konservatiiveja.
Tähän viittaa se, että keskustan Lohi on kertonut saaneensa Ojala-Niemelältä tietää jo torstai-iltana vapaasta paikasta perustuslakivaliokunnan kokouksessa. Lisäksi Ojala-Niemelä ilmoitti Mäkisalo-Ropposelle, ettei häntä tarvita kokouksessa ennen kuin kello 10. Mäkisalo-Ropponen olisi päässyt kokoukseen jo tuntia aiemmin.