Oikeusministeri Anna-Maja Henrikkson kommentoi tiukkaan sävyyn saamelaislakiesityksen kaatumista eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Henriksson toteaa olevansa erittäin pettynyt.
– PeV:n päätös jättää antamatta mietintö on ennenkuulumaton. Saamelaiset olisivat vihdoin ansainneet uuden saamelaiskäräjälain. Perustuslain kannalta tässä ei ollut ongelmia, Henriksson kirjoittaa Twitterissä.
Olen erittäin pettynyt. PeV:n päätös jättää antamatta mietintö on ennenkuulumaton. Saamelaiset olisivat vihdoin ansainneet uuden saamelaiskäräjälain. Perustuslain kannalta tässä ei ollut ongelmia. Miksi estitte asian etenemisen suureen saliin: kok. Kesk. Ps? #saamelaiskäräjälaki
— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) February 24, 2023
Pääministeri Sanna Marin (sd.) harmittelee niin ikään lain kaatumista. Hänen mukaansa lain käsittelylle eduskunnassa ei olisi pitänyt olla estettä.
– SDP äänesti yhdessä vihreiden, vasemmiston ja RKP:n kanssa valiokunnassa mietinnön antamisen ja lain etenemisen puolesta. Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta äänestivät vastaan, Marinin kirjoittaa Twitterissä.
On erittäin valitettavaa ja harmillista, että saamelaiskäräjälaki kaatui perustuslakivaliokuntaan. SDP äänesti yhdessä vihreiden, vasemmiston ja RKP:n kanssa valiokunnassa mietinnön antamisen ja lain etenemisen puolesta. Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta äänestivät vastaan.
— Sanna Marin (@MarinSanna) February 24, 2023
Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kuvailee tapahtunutta valtavaksi pettymykseksi.
– Aktivistit pistivät itsensä likoon uskomattomalla tavalla. Sellaiseen tilanteeseen ei pitäisi joutua vain sen takia, että omia perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin, Honkasalo kirjoittaa Twitterissä.
Tehtiin valtava urakka saamelaiskäräjälain eteen. Aktivistit pistivät itsensä likoon uskomattomalla tavalla. Sellaiseen tilanteeseen ei pitäisi joutua vain sen takia, että omia perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin.
Tämä on valtava pettymys, mutta työ jatkuu!
— Veronika Honkasalo (@veronikahonka) February 24, 2023
Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä kuvailee perjantaita häpeälliseksi päiväksi Suomelle. Hänen mukaansa valtio petti saamelaiset, joiden oikeuksia on loukattu aivan liian pitkään.
– Enemmän tukea olisi tarvittu. Olen raivoissani että eduskunnassa on kansanedustajia jotka ovat valmiita pelaamaan saamelaisten oikeuksilla. On kuitenkin hyvä että perustuslakivaliokunta edes haluaa että tuleva hallitus antaa heti ensi vaalikauden alussa uuden saamelaiskäräjälaki esityksen, Kivelä kirjoittaa.
Häpeällinen päivä! Suomen valtio petti saamelaiset, joiden oikeuksia on loukattu aivan liian pitkään. Saamelaiset joutuvat kerta toisensa jälkeen petetyiksi. Ja taistelemaan oikeuksistaan. Suomella on velvollisuus uudistaa #saamelaiskäräjälaki, eikä tämä velvoite katoa mihinkään.
— Mai Kivelä (@MaiKivela) February 2vasem4, 2023
Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö pitää perustuslakivaliokunnan päätöstä niin ikään käsittämättömänä.
– Vaaleihin on yli kuukausi. Jos tahtoa olisi ollut, perustuslakivaliokunta olisi saanut mietinnön valmiiksi ja #saamelaiskäräjälaki olisi voitu käsitellä tämän kauden aikana, Hyrkkö kirjoittaa.
Vaaleihin on yli kuukausi. Jos tahtoa olisi ollut, perustuslakivaliokunta olisi saanut mietinnön valmiiksi ja #saamelaiskäräjälaki olisi voitu käsitellä tämän kauden aikana. Valiokunta olisi voinut kokoustaa ja eduskunta kokoontua istuntotauon aikana.
Käsittämätön päätös.
— Saara Hyrkkö (@SaaraHyrkko) February 24, 2023
Vasemmistoliiton virallisella Twitter-tilillä todetaan puolueen olevan erittäin pettynyt siihen, ettei saamelaislakia saatu tällä vaalikaudella uudistettua.
– Vasemmistoliitto jatkaa työtä uuden saamelaiskäräjälain puolesta. Laki on ripeästi uudistettava ensi vaalikaudella. Haluamme lain, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla alkuperäiskansan itsemääräämisoikeutta.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen, että se ei tee saamelaiskäräjälain uudistamisesta mietintöä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamelaiskäräjälain uudistus ei etene tällä vaalikaudella. Vasemmistoliitto olisi halunnut jatkaa asian käsittelyä.
— Vasemmistoliitto (@vasemmisto) February 24, 2023