Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo muistuttaa siitä, että köyhyys ei vähene rankaisemalla tai leikkureilla. Hänestä köyhyyttä pitää hoitaa tarjoamalla tukea ja mahdollisuuksia.
Saramo toteaa vasemmistoliiton tavoitteen olevan korottaa pienimpiä sosiaalietuuksia ja edetä asteittain kohti vastikkeetonta perustuloa, jossa sosiaaliturvan byrokratiaa puretaan, etuuksia yhtenäistetään ja työn ja sosiaaliturvan yhdistämistä helpotetaan.
– Köyhyys ei vähene rankaisemalla erilaisilla leikkureilla, vaan tarjoamalla tukea ja mahdollisuuksia. Riittävän korkea ja oikein kohdennettu sosiaaliturva suojaa köyhyyden riskeiltä, mahdollistaa hyvän elämän ja yhteiskunnallisen osallisuuden, Saramo sanoi.
”Työttömyysetuuden suojaosan korotus 500 euroon koronapandemian aikana oli toimiva ratkaisu, josta tulisi tehdä pysyvä.”
– Köyhyys ja velkaantuminen ei saa johtua siitä, että sosiaaliturvaetuuksien hakeminen on liian monimutkaista ja vaikeasti ennakoitavaa.
Saramo puhui asiasta torstai-iltana Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän yhteistilaisuudessa.
Keskustelussa köyhyyttä eri elämäntilanteissa kokeneet sekä asiantuntijat nostivat esiin esimerkiksi sen, kuinka tärkeää olisi purkaa byrokratiaa erilaisten etuuksien ympäriltä, sekä turvata opiskelijoiden ja pienyrittäjien toimeentulo.
Suomi sai moitteet Euroopan sosiaalisen peruskirjan määräyksien rikkomisesta nyt jo kolmannen kerran perusturvan liian alhaisesta tasosta. Kansan Uutise kirjoitti asiasta maanantaina.
Kohti perustuloa
Työ yksin ei auta
Saramo on tyytyväinen siitä, että työllisyys on onnistuneella suhdannepolitiikalla saatu ennätystasolle. Hän kuitenkin myös muistuttaa, että työllisyyden kasvu ei yksinään riitä vähentämään köyhyyttä.
Suomessa köyhyys koskee myös osaa työssäkäyvistä. Arviolta noin 200 000 työntekijää ja heidän perhettään kokee köyhyyttä.
– Korkean työllisyysasteen ohella on huomioitava myös se, että työstä saa riittävää palkkaa, Saramo huomauttaa.
– Esimerkiksi erilaiset työntekijöillä tehtävät joustot, kuten vastentahtoisen osa- tai määräaikaisen työn teettäminen, vaikuttavat ihmisten toimeentuloon ja lisäävät työssäkäyvien riippuvuutta sosiaalietuuksista, kertoo Saramo.
Täsmätoimia tarvitaan
Saramo nosti esiin, että työllisyysasteen nostaminen vielä nykyistä korkeammalle edellyttää entistä enemmän täsmätoimia, joilla vaikeasti työllistyviä tuetaan ja mahdollistetaan työllistyminen. Saramo kiittelikin eduskunnan päätöstä säilyttää keinovalikoimassa sataprosenttinen palkkatuki.
– Tärkeää on myös, että työn vastaanottamisen on aina kannattavaa, eikä riski. Työttömyysetuuden suojaosan korotus 500 euroon koronapandemian aikana oli toimiva ratkaisu, josta tulisi tehdä pysyvä, Saramo sanoi.