Britannian työväenpuolue Labourissa kuohuu. Se päätti tällä viikolla, että puolueen entinen johtaja Jeremy Corbyn ei saa olla puolueen ehdokkaana tulevissa parlamenttivaaleissa.
Puolueen vasemmistolaitaan kuuluva kansanedustaja Clive Lewis kritisoi päätöstä voimakkaasti KU:n haastattelussa. Lewis vieraili tällä viikolla Suomessa kahden muun Labourin kansanedustajan kanssa. Lewis kutsui Labourin päätöstä hyökkäykseksi puoluedemokratiaa vastaan.
– Tällä hetkellä minun kaltaisilleni vasemmistolaisille puolueen jäsenille on hyvin vaarallista puhua näistä asioista, Lewis sanoi KU:n Kaikki uusiksi -podcastissa.
Lewis toteaa, että Labourilla on aina ollut tietyllä tavalla mielenkiintoinen suhde puoluedemokratiaan.
– Jeremylle tapahtunut asia on osa trendiä, joka kuvastaa puolueen demokratian tilaa. Tällä hetkellä Labour käy läpi autoritaarisempaa jaksoa.
Lewis tiivistää, että monet kokevat Corbynin sulkemisen puolueen listojen ulkopuolelle vääränä.
– Jeremy Corbyn on tehnyt virheitä, mutta hän on myös omistanut elämänsä Labourille, Lewis sanoo.
Perintö elää
Labourin johtoon Corbynin jälkeen nousseen keskustavasemmistolaisen Keir Starmerin asema on nyt vahva. Labour johtaa mielipidemittauksissa konservatiiveja yli 20 prosenttiyksiköllä.
Lewisin mukaan Starmer yrittääkin nyt häivyttää Corbynin ajan puolueesta. Se on myös siinä mielessä ymmärrettävää, että konservatiivit ja heitä tukevat tiedotusvälineet yrittävät koko ajan liittää Starmerin Corbyniin.
Lewis painottaa, että Starmer on jo jättänyt jälkensä puolueeseen ja vienyt sitä haluamaansa suuntaan.
– Mutta meidän ei pidä unohtaa Corbynin perintöä, joka edelleen näkyy. Puolue on kääntynyt enemmän oikealle Corbynin ajasta, mutta se on edelleen enemmän vasemmalla kuin se oli Tony Blairin aikaan (1994–2007).
Britannia käy parhaillaan läpi yhtä historiansa kovinta kriisiä. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on kriisissä, budjetti epätasapainossa ja energiakriisi kurittaa ihmisiä. Konservatiivien vuodesta 2010 jatkunut valtakausi on vääjäämättä päättymässä, mutta Lewis ei usko Labourin murskavoittoon tulevissa vaaleissa.
Ensinnäkin Labourin yli 20 prosenttiyksikön johto ei hänen mukaansa tule kestämään. Britanniassa käy samoin kuin Suomessa eli kärkipuolue menettää kannatustaan, kun vaalit tulevat lähemmäksi. Tämän lisäksi konservatiiveilla on tiedotusvälineiden tuki takanaan. Britanniassa lehdet ottavat hyvin avoimesti kantaa puoluepolitiikkaan.
Tämän lisäksi konservatiivit ovat Lewisin mukaan muuttaneet vaalialueiden jakoa puolueen hyväksi. Samoin konservatiivit ovat kopioineet Yhdysvalloista republikaaneilta keinoja äänestämisen vaikeuttamiseksi.
– Aiemmin äänestäjä ei tarvinnut henkilökorttia, nyt jonkinlainen kortti pitää olla. Tiedämme, että on kaksi miljoonaa äänestäjää, joilla tällaista korttia ei ole. Selvä enemmistö heistä on työväenluokkaisia, Lewis kertoo.
Tämän lisäksi Labourin pitäisi ottaa historiallisen kova vaalivoitto saavuttaakseen edes yhden paikan enemmistön. Siihen vaaditaan 124 lisäpaikan voittaminen. Ongelmaa lisää se, että Labour on menettänyt vanhat tukialueensa Skotlannissa.
– Labour ei ole koskaan voittanut vaaleja voittamatta Skotlannissa, Lewis tiivistää.
Oikeat ekstremistit
Lewis myös muistuttaa, että Corbyn maalattiin äärivasemmistolaiseksi, vaikka hänen politiikkansa oli monella tapaa eurooppalaisessa mittakaavassa maltillista. Hänen ajamansa kansallistamiset olivat paitsi suosittuja ideoita Britanniassa ne myös koskivat aloja, joita ei muissa maissa ole täysin yksityistetty.
– Oikeat ekstremistit Britanniassa ovat konservatiivit ja oikeisto.