Yhdysvaltain maatalousministeriö myönsi hiljakkoin ehdollisen luvan ensimmäiselle mehiläisrokotteelle. Rokote suojaa mehiläisiä esikotelomädältä ja auttaa vähentämään niiden hälyttävää vähenemistä.
Mehiläiset ovat vain yksi uhkaavasti hupenevista hyönteislajeista. Tällä hetkellä hyönteislajeja tunnetaan yli miljoona ja ne muodostavat yli 80 prosenttia maanpäällisistä eläinlajeista. Pölyttämisen lisäksi hyönteisillä on rooli esimerkiksi biologisessa torjunnassa ja ne toimivat myös maaperän ja vesistöjen bioindikaattoreina.
Elintärkeiden palveluiden tuottajia
Yhdysvalloissa arvioidaan, että hyönteisten suorittamien elintärkeiden ekosysteemipalveluiden taloudellinen arvo on noin 57 miljardia dollaria vuosittain. Noin 75 prosenttia viljelykasveista ja 85 prosenttia luonnonvaraisista kukkakasveista on hyönteispölytteisiä.
Lantakuoriaiset ja muut vastaavat lajit hajottavat karjanlantaa, mikä on välttämätön ehto karjataloudelle. Monet lintu- ja nisäkäslajit ovat riippuvaisia hyönteisravinnosta.
Ihmisten ruokahuollossa ja ravitsemuksessa hyönteisillä on keskeinen osa. Monet ihmiselle välttämättömät hivenaineet, kuten antioksidantit, ja A- ja C- vitamiinit saadaan hyönteispölytteisistä hedelmistä ja vihanneksista.
Hyönteispölytteiset kasvit tuottavat globaalisti noin 40 prosenttia ihmisten ravintoaineista.
Syyt tuttuja ja niihin voi vaikuttaa
Hyönteiskato voi lisätä entisestään piilonälkää eli hivenaineiden puutosta, josta kärsii jo yli kaksi miljardia ihmistä. Edetessään hyönteiskato uhkaa globaalia ruokaturvaa ja ihmisten ja ympäristön terveyttä. Äärimmillään sillä on tuhoisa vaikutus elämään maapallolla.
Syitä hyönteisten vähenemiselle on löydetty ilmastonmuutoksesta, maataloudesta, hyönteis- ja kasvimyrkkyjen käytöstä, metsäkadosta, kaupungistumisesta ja valosaasteesta, joka on merkittävä yöaktiivisten hyönteisten vähenemisen syy. Valo häiritsee niiden ravinnonhakua, kehitystä ja lisääntymistä.
Hyönteiskatoa voidaan vähentää esimerkiksi tarjoamalla eri hyönteislajeille otollisia olosuhteita lisäämällä luonnon monimuotoisuutta erilaisissa ympäristöissä.
Hyönteis- ja kasvimyrkkyjen käytön vähentäminen ja korvaaminen ei-kemiallisilla menetelmillä toimii myös hyönteisten eduksi. Vaihtoehtoisia keinoja ovat muiden muassa kiertoviljely ja kestävien lajikkeiden suosiminen.