Kaupan alan ensimmäiset lakot alkoivat tänään torstaina aamulla. Lakko koskee 160 päivittäistavarakauppaa. Lakossa on noin 16 000 työntekijää ympäri Suomen.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo liiton verkkosivuilla, että lakko on sujunut pääsääntöisesti hyvin eri puolilla maata. Suuri osa lakonalaisista kaupoista on kiinni.
Ainakin Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla kaikki Prismat ovat kuitenkin HOK-Elannon mukaan auki lakosta huolimatta. Rönni-Sällisen mukaan pääkaupunkiseudulla kaupat ovat auki vuokratyövoiman turvin.
Vasemmistoliitosta on aamun ja aamupäivän aikana tullut runsaasti tukea lakolle.
Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan jokainen voi tukea työntekijöitä jättämällä menemättä lakon piirissä oleviin kauppoihin.
Tänään alkoi kaupan alan lakko. Elinkustannusten nousu iskee erityisesti pienipalkkaisiin, kuten palvelualojen työntekijöihin. Jokainen voi tukea työntekijöitä vaatimuksissaan palkankorotuksista olemalla menemättä lakon piirissä oleviin kauppoihin! #lakko
— Li Andersson (@liandersson) February 9, 2023
Samaa mieltä on puolueen entinen puheenjohtaja, apulaispormestari Paavo Arhinmäki: ”Älkäämme siis mene asiakkaina mihinkään lakonalaisiin kauppoihin. Näin tuemme kaikki yhdessä pienpalkkaisen naisvaltaisen alan työntekijöitä.”
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen pitää epäoikeudenmukaisena, että kun ”päivittäistavarakaupat takovat vahvaa tulosta, niin samaan aikaan kaupanalan työntekijät tekevät kahta, jopa kolmea työtä tullakseen toimeen tai paikkaavat pienen palkan jättämään lovea lompakossa toimeentulotuella”.
Se ei ole oikein. Palkalla pitää tulla toimeen, Pekonen kirjoittaa.
Näin on myös kansanedustaja Pia Lohikosken mukaan: Syitä lakolle riittää, kaupan alan työntekijöiden toimeentulo on niin niukka.
Lohikosken mukaan pienipalkkaiset kaupan alan työntekijät ovat korotuksensa ansainneet.
”Ei voi olla niin, että myyjällä ei itse ole varaa ostaa perheelleen ruokaa, jota muille myy”, hän kommentoi.
PAM vaatii alalle 200 euron palkankorotusta kuukaudessa, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Jos sopua ei synny, lakot laajenevat ensi viikolla.
Viikko sitten viime vuoden tuloksensa julkaissut Kesko kertoi vuosituloksensa parantuneen kahdeksan vuotta peräkkäin.
– Vuonna 2022 liikevaihtomme kasvoi vertailukelpoisesti 4,3 prosenttia ja oli 11 809 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 815 miljoonaa euroa ja se kasvoi 40 miljoonaa euroa, kertoi pääjohtaja Mikko Helander.
– Hyvä tuloksentekokyky ja vahva taloudellinen asema mahdollistavat investoinnit kasvuun ja hyvän osingonmaksukyvyn. Hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 1,08 euroa osakkeelta eli yhteensä lähes 430 miljoonaa euroa.