Kolmasosa maailman viljelymaasta on heikentynyt entisestään, YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO kertoo tuoreessa raportissa. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, vuoteen 2050 mennessä peltomaasta on pilaantunut 90 prosenttia.
Poliitikkoihin vaikuttamisen lisäksi FAO on ryhtynyt käytännön toimiin ja alkanut kouluttaa globaalin etelän pienviljelijöitä selviytymään maapallon lämpenemisen seurauksista. Viljelijöistä koulutetaan niin sanottuja multatohtoreita, jotka levittävät saamaansa tietoa koko yhteisönsä hyödyksi.
Koulutettaville viljelijöille annetaan havainnollisia julisteita, joiden avulla asiat on helppo selittää. Multalääkäreille myös opetetaan yksinkertaisia keinoja tarkkailla mullan tilaa esimerkiksi kaivamalla peltoon pieni kuoppa. Kuopasta näkee mullan rakenteen ja sieltä nousevasta hajusta voi päätellä maaperän kunnon.
Kun multa ei liian veden vuoksi hengitä, se haisee pilaantuneelta. Multatohtoreille neuvotaan parannuskeinoja, esimerkiksi ojien tai terassien rakentamista. Heille myös jaetaan apuvälinepakkauksia.
FAO:n ei tarvitse maksaa viljelijöille siitä, että nämä levittävät saamaansa oppia edelleen. Koulutukseen hakeutuvat ovat ennakkoluulottomia ja opinjanoisia, ja multatohtorina olemisessa sinänsä on etunsa.
Heistä tulee arvostettuja lähiyhteisössään, mutta lisäksi he liittyvät kansainväliseen multatohtorien yhteisöön. Niinpä esimerkiksi bolivialainen multatohtori voi keskustella filippiiniläisen kollegan kanssa molempien harjoittaman kaakaonkasvatuksen ongelmista.