Keskusjärjestö SAK on aloittanut oman vaalirahoitushankkeensa. SAK perusti sitä varten Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistyksen viime vuonna.
– Sen tarkoitus on tukea vaaleissa ehdokkaita, jotka ymmärtävät työelämän kysymyksiä työntekijöiden näkökulmasta. Yhdistyksen rahoitus tulee suoraan SAK:lta, kuvaa yhdistystä sen hallituksen puheenjohtaja Katja Syvärinen.
Syvärinen painottaa, että kaikkien puolueiden ehdokkaat voivat saada tukea. Ainoa ehto tuelle on se, että ehdokas jakaa yhdistyksen tavoitteet. Ne on määritelty yhdistyksen verkkosivuilla seuraavasti: reilun työelämän edistäminen, hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan tukeminen sekä sellaisen yritysten toimintaympäristön edistäminen, jossa kilpailuetua ei voi saada sääntöjä rikkomalla.
Tietyllä tavalla SAK:n yhdistys on perustettu vastavoimaksi Elinkeinoelämän keskusliiton Pro markkinatalous -yhdistykselle. EK:n yhdistys jakaa vaalitukea kaikkiaan 1,5 miljoonaa euroa.
– Tiedämme, miten vahvasti yrittäjät ja työnantajat kanavoivat rahaa ehdokkailleen. Tämä on omalla tavallaan vastavoima sille, Syvärinen sanoo.
Työelämävaalit edessä
Huhtikuun alussa käytävät vaalit ovat monella tapaa merkittävät. Syvärinen sanoo, että edessä on vääntö työelämän tulevaisuudesta.
– Olemme kuulleet hyvin voimakasta puhettatyöntekijöiden oikeuksia vastaan. On tahoja, jotka haluavat puuttua työsopimusten yleissitovuuteen. He haluavat puuttua esimerkiksi työttömyysturvan kestoon tai sen suuruuteen, lakko-oikeuteen ja moneen muuhun olennaiseen kysymykseen, Syvärinen tiivistää.
– Ja vielä se, että tässä vaiheessa on ruvettu keskustelemaan, mistä pitää leikata ja kuinka paljon. Se tarkoittaa pienituloisten näkökulmasta, että sosiaaliturvasta ollaan leikkaamassa, jos Pro markkinatalous -henkiset ehdokkaat saavat valtaa.
– Yhdistyksen tavoitteena on lisätä vaalirahoituksen avoimuutta. Mielestämme tämä on demokratiateko.
Vaalikampanjoiden kustannukset ovat vaali toisensa jälkeen nousseet. Tämä on lisännyt entisestään vaalirahoituksen tarvetta.
– Läpimenneiden ehdokkaiden kampanjat ovat olleet hyvin kalliita. Suurimmat kampanjat on ollut elinkeinoelämän tukemilla ehdokkailla. Työntekijäehdokkaat tekevät usein omilla rahoillaan pieniä kampanjoita. Me haluamme tukea, että myös meidän tavoitteisiimme sitoutuneet ehdokkaat saavat näkyvyyttä ja pystyvät tekemään uskottavia kampanjoita.
Yhdistystä ei Syvärisen mukaan ole perustettu vain kevään eduskuntavaaleja ajatellen. Sen säännöt mahdollistavat monenlaista toimintaa, hän sanoo.