Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt siihen, että turpeen polttoa koskeva kansalaisaloite hylättiin eduskunnassa.
Järjestö arvioi, että asiaa eduskunnassa käsitellyt talousvaliokunta on kyvytön linjaamaan, miten turpeen poltto ajetaan alas johdonmukaisesti. Se muistuttaa siitä, että energiakriisin aikana päättäjien on erityisen tärkeää osoittaa sitoutumista ilmastolakiin kirjattuihin ilmastotavoitteisiin, jotka ovat vaarantuneet hiilinielujen romahduksenvuoksi.
Järjestö tähdentää sitä, että nyt on syytä panostaa siihen, että energiantuotanto ei aiheuta merkittäviä ilmasto- ja luontohaittoja.
Valiokunta luottaa markkinoihin
Suomen luonnonsuojeluliiton alulle panemassa Irti turpeesta -kansalaisaloitteessa vaadittiin, että turpeen polton kieltämiseksi säädetään vastaavanlainen laki kuin kivihiilelle.
– Ennen edellisiä eduskuntavaaleja kokoomus, sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto kannattivat päättymispäivän asettamista turpeen energiakäytölle, Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho muistuttaa.
– Selkeä päättymispäivä toisi varmuutta riittävistä päästövähennyksistä ja mahdollistaisi riittävät tukitoimet alalla toimiville.
Valiokunta perustelee kantaansa huoltovarmuudella ja nykyisten ohjauskeinojen riittävyydellä turpeen energiakäytön puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Turpeen käyttö vähenee nyt markkinaehtoisesti EU:n päästökaupan kautta, sillä päästöoikeuden hinta on noussut. Talousvaliokunta totesi, että turpeen poltto voi loppua markkinaehtoisesti 2030-luvulla.
Jopa viidennes kokonaispäästön vähennyksestä
Ilmatieteen laitos ja Suomen ilmastopaneeli toteavat lausunnoissaan, että ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää luopumista turpeen energiakäytöstä Suomessa kokonaan.
– Turpeen polton lopettaminen voi kattaa jopa viidenneksen Suomen kokonaispäästöissä vaadittavasta vähennyksestä, luonnonsuojeluliitto huomauttaa perjantaina lähettämässään tiedotteessa.
– Vaikka Suomen hiilineutraaliustavoite on nyt vaakalaudalla hiilinielujen romahduksen vuoksi, talousvaliokunta ei katsonut tarpeelliseksi hyödyntää tätä matalalla roikkuvaa hedelmää päästövähennysten vauhdittamiseksi.
Luonnonsuojeluliitto arvioi, että juuri nyt olisi erityisen hyvä aika asettaa lopetusaikataulu ilmastoa kuumentavalle sekä vesistöjä ja luontoa pilaava turpeenpoltolle, koska siirtymään pois turpeesta on saatavilla runsaasti EU-rahoitusta.
Kansalaisaloite saapui eduskuntaan huhtikuussa 2021.