Mistä leikkaisitte, on kysymys, joka toistuu vaalitenteissä tästä päivästä huhtikuun alkuun asti. Tänään keskiviikkona siitä puhuttiin Maaseudun tulevaisuuden ja MTK:n järjestämässä keskustelussa, jossa mukana olivat kaikki eduskuntapuolueet.
Kättennostoäänestys jakoi puolueet kahtia siitä, onko myös sosiaaliturvaa pakko leikata seuraavalla vaalikaudelle. Vasemmistoliiton Li Andersson, vihreitä edustanut Hanna Holopainen, SDP:n Piritta Rantanen ja perussuomalaisten Riikka Purra eivät nostaneet kättään.
Selkeän leikkauslistan myös sosiaaliturvaan on tähän mennessä esitellyt vain kokoomus. Se sisältää muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolittamisen. Perussuomalaisten talousohjelma johtaisi käytännössä suuriin sosiaaliturvan leikkauksiin.
Li Andersson kertoi, että vasemmistoliitolta tulee ”hyvin suurella todennäköisyydellä” säästöjä puolen miljardin euron edestä.
– Mutta niistä yksikään ei kohdistu sosiaaliturvaan. Minusta on täysin poissuljettua leikata kaikkein pienituloisimmilta tilanteessa, jossa elinkustannukset ovat nousseet poikkeuksellisen voimakkaasti. Tulot ovat yhtä tärkeitä kuin menot.
SDP:n ohjelma on tulossa ennen 2. helmikuuta järjestettävää vaalistarttia. Piritta Rantasen mukaan se sisältää sekä tulo- että menosopeutusta.
Keskustan Annika Saarikon mukaan Suomi ei voi vain näivettää itseään leikkauksilla, mutta hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että jo tässä vaiheessa luetellaan vain asioita, joista ei ainakaan voi ottaa pois.
– Sosiaaliturva tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pitää olla nykyistä vahvemmat kannusteet sellaiseen Suomeen, jossa jokainen työikäinen ja työkykyinen tekee työtä.
Keinot erottavat puolueet toisistaan
Korkomenojen nousu tänä vuonna 2,4 miljardiin on sellainen hetki, että jokaisen puolueen on ymmärrettävä, ettei näin voi jatkua, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän piti erinomaisena, että kaikki puolueet tunnustavat tarpeen saada velkaantuminen vähenemään.
Li Andersson yhtyi Orpoon siinä, ettei puolueilla ole suuria eroja siinä, kuinka paljon pitää sopeuttaa.
– Se mikä erottaa on keinot. Minun edustamani puolue ei näe Suomelle hyvänä ajatuksena palata siihen aikaan, jolloin leikattiin koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta.
– Me näemme, että tässä ajassa on viisaampaa tasapainottaa taloutta oikeudenmukaisilla kestävillä veroreformeilla, jotka eivät kohdistu palkansaajiin tai pieniin yrityksiin, vaan verovälttelyyn ja listaamattomien yritysten osinkoveroetuun. Nämä ovat keskeisimmät arvovalinnat seuraavissa vaaleissa, Andersson sanoi.
Hän huomautti, että valtiovarainministeriön mukaan Suomen veroaste laskee ilman uusia päätöksiä ensi kaudella summalla, joka vastaa useita miljardeja valtion budjetissa.
– Joka tapauksessa on pakko puhua myös veropolitiikasta, jos me haluamme huolehtia esimerkiksi ikääntyvien suomalaisten hyvästä laadukkaasta hoivasta ja arvokkaasta vanhuudesta.