– Tilannehan tässä tiivistyy, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, kun häneltä kysyy kommenttia ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta.
Tällä hetkellä työmarkkinaneuvottelut ovat jumissa, sillä kaikissa pöydissä odotetaan, millainen sopimus Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa saadaan aikaan.
– Tietysti, kun me yhteisesti kerroimme ulos palkankorotustavoitteemme, on duunia myös tehty sen eteen, Eloranta kertoo KU:lle.
”Kyllä tässä haetaan edelleen ratkaisuja meidän vaatimustemme pohjalta.”
SAK:laiset ammattiliitot kertoivat joulukuussa tiivistävänsä yhteistyötään saavuttaakseen jumissa olevissa palkkaneuvotteluissa tuloksen, joka vertautuu Saksan teollisuuden palkkaratkaisuun.
Jos etenemistä ei tapahdu, SAK:lainen järjestökenttä pystyy Elorannan mukaan siihen reagoimaan.
– Tällä viikolla AKT teki ulostulon, mutta yhtä jalkaa pystytään koordinoimaan, jos siltä näyttää, Eloranta sanoo.
Vaatimuksia ei reivata alaspäin
SAK:n puheenjohtaja katsoo, että talouden tilanteessa tai toimintaympäristössä ei ole tapahtunut mitään sellaista, joka veisi pohjaa liittojen vaatimuksilta tai vaatisi niiden uudelleenarviointia.
– Kyllä tässä haetaan edelleen ratkaisuja meidän vaatimustemme pohjalta. Näköpiirissä ei ole, että taloustilanteen takia pitäisi meidän vaatimuksiamme reivata alaspäin, Eloranta toteaa.
Kotimarkkinoilla pysähdys ja kysynnän sakkaaminen on ollut kovaa.
– Jos katsoo asuntomarkkinoita ja autokauppaa, niin kuluttajien luottamus on ollut alhaalla. Se ei siitä parane, jos joudutaan tekemään niukkoja ja nuivia työehtoratkaisuja.
Elorannan mukaan kotimaisen kysynnän ja kuluttajien luottamuksen ylläpitäminen on tässä tilanteessa tärkeää, ja siihen tarvitaan palkankorotuksia.
Haastavat olot
Nyt keväällä 2023 käydään poikkeuksellisia neuvotteluita, sillä nyt on ensimmäinen kerta, kun korkean inflaation oloissa tehdään euroaikana työmarkkinaratkaisua. Poikkeuksellinen tilanne tekee neuvotteluista myös poikkeuksellisen vaikeita.
– Tällaista pandemian jälkeistä aikaa ei ole ollut, eikä Euroopassa ole ollut tällaista sotatilaa vuosikymmeniin. Tällaisten olosuhteiden yhtäaikaista yhdistelmää ei ole koskaan ollut, Eloranta päivittelee.
Keskusjärjestöpomo kysyykin, onko meillä Suomessa varaa siihen, että käydään kaiken tämän lisäksi vielä kahnausta työmarkkinoilla.
Eloranta peräänkuulutti marraskuussa SAK:n edustajistossa työnantajien isänmaallisuutta.
– Olemme olleet yhdessä rintamassa Ukrainan tukena ja pitäneet sitä tärkeänä. Se vaatii myös sitä, että pidetään niin sanotusti kotirintama kunnossa. Työnantajien on ymmärrettävä, että työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet. Tilanteen vetäminen liian tiukalle ja levottomuuden lisääminen ei ole tähän aikaan sopivaa.