Suuret ja maksukykyiset tiedotusvälineet teettävät mielipidetiedusteluja vuodenvaihteen hiljaisiin uutispäiviin kahdesta syystä. Niillä saa omia juttuja ja mahdollisia jatkojuttuja lehteen. Ja niillä saa siteerauksia muissa tiedotusvälineissä.
Eilen vuoden ensimmäisen arkipäivän ainoa poliittinen uutinen oli Maaseudun Tulevaisuuden julkaisema mielipidetiedustelu, jonka mukaan suomalaisten eniten kannattama seuraava hallitus on kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuva sinipuna.
Se oli myös päivän siteeratuin uutinen.
MT:n gallupin toinen tulos oli, että suomalaiset kannattavat seuraavalta hallitukselta enemmän oikeistolaista kuin vasemmistolaista politiikkaa. Keskustalaista politiikkaa – mitä se sitten lieneekään – kannatetaan vähiten.
Helsingin Sanomat julkaisi välipäivinä oman mielipidetiedustelunsa kansalaisten näkemyksistä hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Se oli synkkä. ”Kolme neljästä suomalaisesta uskoo, että nykyisenkaltaiseen hyvinvointivaltioon ei ole enää tulevaisuudessa varaa, vaan palveluita ja etuuksia joudutaan karsimaan”, lehti kertoi viikko sitten.
Uskomus ei ole sama kuin toive. ”Kansalaisten vastausten perusteella he pitävät monia todennäköiseksi arvioimiaan muutoksia epätoivottavina”, HS uutisoi.
Esimerkiksi 85 prosenttia toivoi, että julkisten palvelujen laatu pystyttäisiin pitämään vähintään yhtä korkeana kuin nyt. Vain 38 prosenttia luotti siihen, että tässä onnistutaan.
Gallupit lyövät toisiaan korville. Kansa pitää HS:n kyselyssä epätoivottavana juuri sitä kehityskulkua, jota se sanoo MT:n gallupissa kannattavansa. Oppi seuraavan vaalikauden pakkoleikkauksista on mennyt perille.
Hallituksen suosio ei näy puoluekannatuksessa
Ja vielä yksi ristiriita. Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla gallupin myös hallituksen suosiosta. Sanna Marinin hallituksen arvosanat ovat parempia kuin yhdenkään muun hallituksen vuodesta 2011 lähtien mitatuista tuloksista. Hallitus on huippusuosittu ja samaan aikaan kokoomuksen oppositiopolitiikkaa pitää onnistuneena vain 35 prosenttia vastaajista ja perussuomalaisten 21 prosenttia.
Silti puoluekannatusmittauksissa kokoomus on ylivoimainen ykkönen ja perussuomalaiset kuroo gallup gallupilta SDP:n etumatkaa kiinni.
Gallupit eivät kerro mitään
Tuoreiden mielipidetiedustelujen arvo on samalla tavalla nollassa kuin Elinkeinoelämän valtuuskunnan marraskuussa julkaisemassa kyselyssä, jossa kansa kaipasi yleisesti ottaen menoleikkauksia, mutta vastusti kaikkia sellaisia leikkauskohteita, joissa oikeasti isot rahat liikkuvat.
Gallupien kertoman kansan mielipiteen varaan tulevaa politiikkaa ei voi rakentaa. Niillä ei ole kunnolla edes viihdearvoa, niin ristiriitaisia eri kyselyn tulokset ovat. Mutta onhan tiedotusvälineillä uutisoitavaa silloinkin kun oikeita uutisia ei synny.
Ja politiikan penkkiurheilijoilla spekuloitavaa.
Lisää tullee ylihuomenna torstaina Ylen puoluekannatusta mittaavassa gallupissa.