Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tuore varhaiskasvatuksen jäsenselvitys ennakoi alalle suuria vaikeuksia. Yli puolet, 53 prosenttia, vastaajista arvioi varhaiskasvatuksen laadun heikentyneen viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana ja 78 prosenttia alan henkilöstöstä on harkinnut alan vaihtoa samana aikana.
Laadun heikkenemisen suurimmaksi syyksi mainittiin henkilöstön riittämätön määrä kyselyssä, jonka SuPer teki varhaiskasvatuksessa työskenteleville jäsenilleen marraskuussa. Vastauksia saatiin määräajassa 1 027.
Yli puolet vastaajista kertoi varhaiskasvatuksen laadun heikentyneen, vajaa neljäsosa vastaajista katsoi sen olevan ennallaan ja vain 9 prosenttia vastasi laadun parantuneen.
Suurimmaksi syyksi heikentyneeseen laatuun mainittiin henkilöstön riittämätön määrä. Peräti 88 prosenttia vastaajista oli kokenut työyksikössään henkilöstövajausta ainakin kuukausittain. Päivittäistä tai viikoittaista henkilöstövajetta oli kokenut 65 prosenttia vastaajista.
Pulaa oli vastausten perusteella niin kelpoisuusehdot täyttävistä lastenhoitajista kuin varhaiskasvatuksen opettajistakin.
Muut vastauksissa toistuvat syyt laadun heikentymiseen olivat työtehtävien määrän lisääntyminen ja se, että tehtävät vievät työntekijöitä lasten ulottuvilta. Kolmas keskeinen tekijä oli haasteellisesti käyttäytyvien ja tuen tarpeessa olevien lasten ja perheiden määrän lisääntyminen ja inkluusion koettu toimimattomuus varhaiskasvatuksessa.
Lähtöä pohtivien osuus lisääntyi dramaattisesti
Alan vaihtoa harkitsevien määrä on lisääntynyt dramaattisesti SuPerin edellisestä kyselystä, joka tehtiin vuonna 2013. Silloin alan vaihtoa harkitsevia oli 45 prosenttia vastaajista, nyt 78 prosenttia.
Enemmistö piti merkittävimpänä syynä vaihtoaikeisiin alan huonoa palkkausta, mutta myös arvostuksen puute ja kokemus siitä, ettei omaa työtään saa tehdä niin hyvin kun haluaisi, esiintyivät vastaajien perusteluissa lähes yhtä usein.
– Selvitys vahvistaa jäsenten yhteydenotoista jo aiemmin muodostuneen kuvan varhaiskasvatuksen huonosta tilasta. Kyselyn tuloksissa huolestuttavinta on se, ettei sijaisia ole saatavilla lainkaan ja että alanvaihtoaikeita on valtaosalla vastaajista, selvityksen tehnyt SuPerin asiantuntija Johanna Pérez sanoo.
– 26 prosenttia vastaajista myös kertoo, että heidän ryhmässään työskentelee tällä hetkellä vähintään yksi täysin vailla varhaiskasvatuksen koulutusta oleva työntekijä.
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo lasten turvallisuuden uhkaavan vaarantua, jos koulutettuja ammattilaisia ei ole riittävästi eikä heitä saada pidettyä alalla.
– Samalla henkilöstön työhyvinvointi laskee ja alanvaihtoaikeet kasvavat. Kurjistuvaan kierteeseen tulee puuttua nopeasti. Varhaiskasvatuksessa tarvitaan myös lastenhoitajia ja heidän osaamistaan ja kokemustaan tulisi arvostaa nykyistä enemmän.