Zimbabwen dollari menettää arvoaan sellaisella vauhdilla, että moni zimbabwelainen on hylännyt sen kokonaan ja alkanut käyttää vaihdon välineenä karjaa.
Zimbabwessa tällä maksuvälineinnovaatiolla on jo historiaa. Vuonna 2007 inflaatio vei maan oman rahan arvottomaksi ja tuolloin 54-vuotias Matarusen kylän asukas Langton Musaigwa keksi tehdä karjasta valuuttansa. Monet seudun kyläläiset seurasivat hänen esimerkkiään.
– Meillä ei ollut vaihtoehtoa. Setelit menettivät arvoaan päivittäin ja hinnat kohosivat pilviin, mutta lehmiä pystyi vaihtamaan kaikkiin tavaroihin tai palveluihin, Musaigwa selittää.
Samassa kylässä asustava Neliswa Mupepeti, 67, kertoo karjan pelastaneen hänen henkensä.
– Vuonna 2008 sairastuin vakavasti enkä pystynyt enää kävelemään. Annoin koulun rehtorille maksuksi yhden lehmän, jotta hän kuljettaisi minut autollaan saamaan hoitoa, Mupepeti kertoo. Tuolloin inflaatio oli silloisessa huipussaan, 231 prosentissa.
– Luotan karjaan enemmän kuin mihinkään valuuttaan
Neljätoista vuotta myöhemmin yli 250 prosentin inflaatio on jälleen tehnyt paikallisesta valuutasta arvotonta ja karjasta sitäkin arvokkaampaa.
– Meidän on pitänyt palata käyttämään karjaa rahana. Äskettäin onnistuin ostamaan kärryt ja polkupyörän yhdellä lehmällä. Kyläläisille ei kelpaa paikallinen valuutta eikä monellakaan ole Yhdysvaltain dollareita, Musaigwa sanoo.
Monet niistäkin, joilla on Yhdysvaltain dollareita, sijoittavat ne karjaan. Tinago Muchahwikwa, 67, on yksi heistä. Hänen ulkomailla asuvat lapsensa lähettävät rahaa isälleen ja hän ostaa sillä karjaa.
Zimbabwessa yhden lehmän hinta Yhdysvaltain dollareissa on noin 250–300 USD.
– Kaikki raha menettää arvoaan ajan kuluessa, mutta jos lehmiä ruokkii hyvin ja pitää ne terveinä, ne säilyttävät arvonsa. Luotan karjaan enemmän kuin mihinkään valuuttaan, saati Zimbabwen dollariin, Muchahwikwa toteaa.
Lehmä on hyvä sijoituskohde
Nelikymppinen Admire Gumbo työskentelee Etelä-Afrikan Kapkaupungissa hedelmätarhalla. Hänelle karjaan sijoittamisesta on tullut tapa turvata tulevaisuutta.
– Lähetän rahaa kotikylääni Zimbabween, ja äitini ostaa sillä karjaa. Kun palaan kotiin, en halua kärsiä köyhyydestä. Kun karjalaumani koko kasvaa, myös oma rahallinen arvoni kasvaa, Gumbo kertoo. Tällä hetkellä lehmiä on viisitoista.
Myös jotkut kaupunkilaiset ovat joutuneet ryhtymään karjakauppiaiksi, kuten Kaitao Muzungu, 51, joka myy aurinkopaneeleita.
– Kun saan kylissä aurinkopaneeleista maksuksi lehmiä, ruokin niitä hyvin, jotta niiden paino nousee. Sitten myyn ne Hararen teurastamoille Yhdysvaltain dollareita vastaan. Säästän voitot ja tilaan lisää aurinkopaneeleita ja vaihdan niitä kylissä karjaan, Muzungu selittää ansaintalogiikkaansa.
Karjavaluutan suosion kasvaessa yritteliäät kansalaiset ovat perustaneet karjapankkeja, ja karjaan investoimisesta on tullut trendikästä. Kun sijoituslehmä poikii, vasikka lisätään asiakkaan osakesalkkuun, jonka arvo kasvaa luonnonmenetelmällä.