Ulkoministeriö on lähettänyt Suomen Natoon liittymisen esitysluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää 23.11. asti.
Ulkoministeriön johtama työryhmä on arvioinut Pohjois-Atlantin sopimuksen suhdetta Suomen perustuslakiin. Työryhmän johtopäätös on, että eduskunnan päätös sopimuksen hyväksymisestä voitaisiin tehdä yksinkertaisella enemmistöllä. Kanta perustuu siihen, että sopimus olisi Suomen täysivaltaisuuden ja kansainväliseen yhteistyöhön osallistumisen kannalta ongelmaton ja että kyse ei ole merkittävästä toimivallan siirrosta kansainväliselle järjestölle.
Pohjois-Atlantin sopimukseen liittymisen ei katsota vaikuttavan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen päätöksentekojärjestelmään, maanpuolustusvelvollisuuteen eikä tasavallan presidentin tehtävään Puolustusvoimien ylipäällikkönä.
Voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa Pohjois-Atlantin sopimukseen sekä Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehtyyn sopimukseen liittymisen eikä sopimusvelvoitteista aiheudu välttämättömiä muutostarpeita kansalliseen lainsäädäntöön. Jäsenyyteen liittyvät mahdolliset myöhemmät lainsäädäntötoimet voidaan toteuttaa erillisillä säädöksillä.
Naton jäsenvaltiot allekirjoittivat Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat Pohjois-Atlantin neuvostossa 5. heinäkuuta. Kun kaikki Naton jäsenvaltiot ovat ratifioineet liittymispöytäkirjat, Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Ratifiointi puuttuu enää Unkarilta ja Turkilta.
Naton jäsenenä Suomen on lisäksi liityttävä Naton muihin sopimuksiin, jotka koskevat joukkojen asemaa, tietoturvallisuutta sekä puolustushallinnon alan tietojen suojaamista 12 kuukauden kuluessa Suomen liittymiskirjan tallettamisesta. Näille sopimuksille pyydetään eduskunnan hyväksyntää erillisillä hallituksen esityksillä.
Pohjois-Atlantin sopimus on Naton perustamissopimus, jossa määrätään liittokunnan toiminnan periaatteista ja jäsenten velvollisuuksista. Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehty sopimus koskee Naton oikeushenkilöllisyyttä ja Naton henkilöstön erioikeuksia ja vapauksia.
Suomen liittyminen Natoon vaatii eduskunnan hyväksynnän.