Britannian pääministeri Liz Truss kaatui pitkälti samaan kuin kolme hänen edeltäjäänsä – konservatiivipuolueen sisäiseen hajaannukseen. Truss ilmoitti torstaina eroavansa oltuaan pääministerinä vain kuuden viikon ajan. Hänen seuraajastaan tulee Britannian viides pääministeri kuuden vuoden sisään.
Puolueen sisäisen hajaannuksen lisäksi Britannian EU-ero on ollut keskeisellä tavalla tuomassa epävakautta maan politiikkaan, toteaa Eurooppa-tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistolta.
Trussin edeltäjä Boris Johnson kaatui lopulta lukuisten skandaalien jälkeen. Miettinen huomauttaa, että Britannian EU-eron toteuttaminen oli monien Johnsonin ongelmien taustalla.
Johnson onnistui kyllä voittamaan parlamenttivaalit vuonna 2019 murskaavasti, mutta kuherruskuukausi oman puolueen sisällä jäi lyhyeksi
– Kukaan ei ole onnistunut yhdistämään sisäisesti hyvin jakaantunutta puoluetta, Miettinen sanoo.
Truss nousi valtaan konservatiivien sisäisen jäsenäänestyksen jälkeen. Nyt hänen seuraajansa valitaan vielä pienemmän joukon toimesta. Miettisen mukaan on selvää, että Trussin mandaatti tulee olemaan heikompi. Uusia parlamenttivaaleja konservatiivit eivät kuitenkaan halua, koska pääoppositiopuolue labour on noin 30 prosenttiyksikköä mielipidemittauksissa edellä.
– Keskeisempää onkin, miten konservatiivit oikeuttavat sen, ettei nyt tarvitse mennä uusiin vaaleihin, Miettinen sanoo.
Kolme linjaa
Konservatiivien hajaannuksen taustalta Miettinen erittelee kolme linjaa. Yksi niistä on arvokysymyksiin keskittyvä ja toinen liittyy talouspolitiikkaan. Talouspolitiikassa vastakkain ovat hyvin markkinaliberaali niin sanottu thatcherilaisuus ja sosiaaliliberalismi. Truss edusti tiukan thatcherilaista linjaa, mutta hänen politiikkansa sai markkinoilta täystyrmäyksen. Johnson puolestaan ajoi sosiaaliliberaalimpaa talouspolitiikkaa.
Kolmas ja merkittävin linja on viime vuosina kuitenkin ollut se, millainen suhde Britannialla on Euroopan unioniin.
– Siihen kuuluu olennaisesti Britannian asema maailmassa ja miten se tarina kirjoitetaan, Miettinen kuvailee.
Kovaa EU-eroa ajaneet, joihin muun muassa Johnson kuului, puhuvat paljon uudesta globaalista Britanniasta, jonka kova EU-ero mahdollistaa. Kovalla EU-erolla tarkoitetaan Britannian irtautumista lähes kaikista instituutioista, joita EU:hun kuuluu.
– Kovan brexitin kääntäminen suureksi menestystarinaksi on osoittautunut mahdottomaksi, Miettinen sanoo.
Lue lisää: Britannia saa pian viidennen konservatiivipääministerin kuuden vuoden sisään