Nopea ja suunnittelematon kaupungistuminen on muuttanut kaupungit ilmastokatastrofeja nopeuttaviksi ja kasvattaviksi saasteiden suurtuottajiksi, kertoo YK:n raportti maailman kaupungeista.
Maailman hiilidioksidipäästöistä 70 prosenttia on peräisin kaupungeista. Valtaosa kaupunkien päästöistä on lähtöisin liikenteestä, rakennuksista, energiantuotannosta ja jätteiden käsittelystä.
Nopea kaupungistuminen myös kasvattaa asukkaidensa keskinäistä eriarvoisuutta. Raportin mukaan urbaani köyhyys ja eriarvoisuus ovat jo ensisijaisia toimia vaativia globaaleja ongelmia. Pandemia ja viimeaikaiset konfliktit ovat tehneet tyhjäksi sen, mitä köyhyyden vastaisessa taistelussa saavutettiin vuosien mittaan. Ne ovat myös synnyttäneet uuden köyhien ryhmän, joka koostuu niistä, jotka ovat pandemian vuoksi vajonneet köyhyyteen sekä niistä, jotka ilman pandemiaa olisivat nousseet köyhyydestään.
Vuoteen 2009 asti maaseudulla asui enemmän ihmisiä kuin kaupungeissa. Nyt noin 55 prosenttia maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja suurkaupungeissa. Ennustetaan, että vuoteen 2050 mennessä lähes 70 prosenttia maailman väestöstä asuu kaupungeissa.
Yksi kaupungistumisen harvoin esille otettu ongelma liittyy maaltamuuttoon: jokainen kaupunkiin muuttava maanviljelijä on yksi ruuan kuluttaja enemmän ja yksi ruuan tuottaja vähemmän.
Raportin mukaan useimmat nykyiset kaupungit eivät ole taloudellisesti tuottavia, sosiaalisesti avoimia tai ympäristön kannalta kestäviä. Jos kehityksen suuntaa ei muuteta, nämä ongelmat tulevat kärjistymään. Ensisijaisesti olisi taattava kaupunkiväestölle puhdasta vettä sekä toimiva viemäröinti ja jätteiden käsittely.