Ruotsin vasemmistossa pohdittiin myös 20 vuotta sitten, mikä aiheutti kirvelevän vaalitappion syyskuun 2002 vaaleissa. Hallitusyhteistyön kokemuksista kertomaan ruotsalaiset olivat kutsuneet eurooppalaisten vasemmistolehtien toimittajia Suomesta, Saksasta, Italiasta ja Ranskasta.
Tuoreimmat kokemukset löytyivät Ranskasta, jossa maata hallitsi toukokuuhun 2002 saakka Lionel Jospinin punavihreä hallitus.
l’Humanite-lehden toimittajan Francoise Germain Robin mukaan Ranskan kommunistien hallitusyhteistyö sosialidemokraattien, vihreiden ja parin muun vasemmistopuolueen kanssa johti puolueen kannalta katastrofiin.
Satoa korjattiin presidentinvaaleissa, jossa kommunistisen puolueen puheenjohtaja Robert Hue keräsi vain murusia siitä kannatuksesta, jota puolueella aiemmin oli ollut. Parlamenttivaaleissakin kommunistien yllä oli uhka pudota kokonaan pois kansalliskokouksesta.
Poliittisen luokan hautajaiset
Myös Italiassa oli vuoden 2001 kevääseen saakka keskusta-vasemmistolainen hallitus, jonka Silvio Berlusconin johtama oikeistokoalitio syrjäytti.
Ida Dominijanni Italian Il Manifestosta kertoi koko maan työläisten olevan liikekannalla Berlusconin hallitusta vastaan. Protesti ei kuitenkaan kanavoidu enää perinteisten vasemmistopuolueiden tai ammattiliittojen kautta vaan uudenlaisessa spontaanisti muodostuneessa kansanliikkeessä.
Dominijannin mukaan vanha vasemmisto on ns. pihalla koko liikkeestä. Se ei ole myöskään ymmärtänyt, millainen voima globalisaatiokriittisessä liikkeessä piilee.
– Siinä mielessä voi puhua vanhan vasemmistolaisen poliittisen luokan hautajaisista, Dominijanni kärjisti.
Dominijannin mukaan suosittu laitavasemmistolainen kritiikki vasemmistohallituksia kohtaan on se, että politiikka on sama kuin oikeistolla.
Saksan parlamenttivaaleissa Demokraattisen sosialismin puolue PDS käytännössä pyyhkiytyi pois poliittiselta kartalta syyskuun 2002 vaaleissa. Se sai läpi vain kaksi omaa edustajaa. Heillä ei ollut oikeutta edes muodostaa omaa ryhmää.
Junge Welt – lehden toimittaja Jana Frielingshaus kertoi PDS:n saavutusten osavaltiotason hallitusyhteistyössä olleen kannattajien näkökulmasta huonoja.
– Hallitusyhteistyö osavaltiotasolla on merkittävästi vahingoittanut PDS:n kuvaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolueena, Frielingshaus kiteyttää.