Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta alkoi aamulla käsittelemään hallituksen eilen illalla antamaa esitystä potilasturvallisuuslaiksi. Kuultavana on tänään suuri joukko ministeriöiden virkamiehiä sekä työmarkkinaosapuolten edustajat.
Iltapäivällä lähetekeskustelussa olevasta esityksestä käytetään monta eri nimeä. Potilasturvallisuuslain lisäksi sitä kutsutaan suojatyölaiksi ja hoitajajärjestöjen mielestä kyseessä on pakkolaki. Virallisesti se on nimihirviö ”esitys laiksi välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana”.
Maanantai-iltapäivästä asti poliittinen keskustelu esityksestä on pyörinyt vasemmistoliiton ympärillä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä hyväksyy välittömässä hengenvaarassa tai vakavassa terveydenvaarassa olevien potilaiden hengen turvaamisen teho-osastoilla, mikäli suojelutyöstä ei suostuta neuvottelemaan lakon aikana. Mutta ei enempää lakko-oikeuden rajoittamista.
Närkästyneet nimettöminä pysyneet hallituskumppanit ovat syyttäneet vasemmistoliittoa eri medioissa venkoilusta ja poliittisesta pelistä.
Yksikään hallituspuolue ei ole perustellut, miksi nyt säädetään pikavauhdilla lakia, joka menee yli sen, mitä tarvitaan teho-osastoilla olevien potilaiden hengen turvaamiseksi, jos Tehyn ja SuPerin lakot ensi viikolla toteutuvat. Ja miksi esityksessä puututaan myös mahdollisiin tuleviin työtaisteluihin, kuten hoitajajärjestöjen väläyttämiin joukkoirtisanoutumisiin.
Etenkin pääministeripuolue SDP:ssä vallitsee huutava hiljaisuus. Esityksen vastuuministeri on perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.). Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ainoastaan muistuttanut vasemmistoliittoa hallituksen pelisäännöistä, mutta ei ole puolellakaan sanalla perustellut, miksi esitys pitäisi hyväksyä juuri tällaisena.
Irtisanoutuneet voitaisiin määrätä töihin
Lakiesityksessä ehdotetaan velvoitteita ainoastaan hoitajajärjestöille, mutta ei mitään työnantajille. Laki tulisi antamaan työnantajalle yksinvallan määritellä suojelutyön määrän ja lakkorajat, Tehy ja SuPer tulkitsivat jälleen keskiviikkona.
Lakiesitys koskee laajasti koko terveydenhuoltoa, ei vain potilaiden hengen turvaamista.
Ehkä erikoisin esitys on lain 9. pykälä. Sen mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä myös irtisanoutuneen työntekijän asiakas- tai potilasturvatyöhön, vaikka hän olisi toisen työnantajan palveluksessa.
Sillat poikki, silti muut liitot tukevat
Merkille pantavaa nykyisessä kiistassa on, että Tehy ja SuPer ovat vaatimuksillaan kaikkia muita suuremmista palkankorotuksista suututtaneet muun ay-kentän, mutta nyt käsittelyssä olevassa asiassa ne saavat muilta tukea. Niin isoista asioista on kysymys.
Eilen tiistaina maan suurimpiin ammattiliittoihin kuuluva JHL katsoi , että ”esityksessä ollaan rajoittamassa työntekijöiden perustuslaillisia oikeuksia työtaisteluun erittäin kovalla ja ennennäkemättömällä tavalla”.
Keskiviikkona Julkisalan koulutettuja edustava neuvottelujärjestö JUKO ja keskusjärjestö Akava painottivat, että palkansaajien lakko-oikeuden rajoittaminen lailla uhkaa palkansaajien perusoikeuksia.
– Kestävää ja kauaskantoista politiikkaa ja lainsäädäntöä ei voi tehdä yksittäisten kärjistymisten pohjalta, eikä palkansaajien mahdollisuuksia yhdessä tapahtuvaan edunvalvontaan tule romuttaa ääri-ilmiöiden nojalla. Lakiesitystä viedään nyt eteenpäin sellaisella vauhdilla, että lopputulos voi olla uhka perustuslainmukaisuudelle, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren totesi.
Akavan johtava asiantuntija Miia Kannisto muistutti, että oikeuden lakkoon turvaavat perustuslaki ja Suomea sitovat Kansainvälisen työjärjestön ILOn määrittelemät palkansaajien perusoikeudet.
– Lakko-oikeutta on mahdollista rajoittaa vain äärimmäisissä tapauksissa, ja rajoittamisen on jäätävä viimeiseksi, erittäin tarkkarajaiseksi poikkeukseksi.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa JUKO tähdentää, että ”rajoittamisen tulee olla poikkeuksellista ja tarkkarajaista ja sen tulee kohdistua vain välttämättömään hengen ja terveyden vaarantaviin tilanteisiin”.
Kanta on sama, josta vasemmistoliitto on puhunut koko viikon.
Hoitajapula on ”historiallinen”
Iltapäivän lähetekeskustelusta on tulossa kuuma. Demareilta odotetaan silloin perusteluita, miksi se ajaa ”palkansaajien perusoikeuksia uhkaavaa” lakia.
Kaikille olisi tietysti paras, että valtakunnansovittelijan johdolla aamulla jatkuneissa neuvotteluissa syntyisi tulos, työtaistelu-uhat raukeaisivat ja hoitajat saisivat kunnon palkankorotukset. Hyvinvointialueiden johtajat sanoivat tiistaina Ylen jutussa hoitajapulan olevan historiallinen, jonka takia palvelujärjestelmää uhkaa entisestään kurjistuva kierre.
Kiistan sovittelu on tältä päivältä päättynyt ja sitä jatketaan huomenna torstaina.
Hoitajiin kohdistuvat ylimääräiset pakkotoimet eivät taatusti lisää alan vetovoimaa, ja pitovoimakin on mennyt, mistä kertoo se, että ennätysmäärä hoitajia haluaa luopua ammattioikeuksistaan.
Juttua on täydennetty klo 10.45. Lisätty sovittelun jatkuminen torstaina.