Lappi
Maantieteellisesti valtavan kokoinen vaalipiiri on vuoden 2011 vaaleista lähtien tuonut vasemmistolle yhden paikan. Sitä 2003 ja 2007 vaaleissa vasemmistoliitto sai läpi vielä kaksi ehdokasta.
Markus Mustajärvi on istunut eduskunnassa vuodesta 2003, ja kansanedustajan ura päättyy 20 vuoteen. Mustajärvi on ilmoittanut, ettei tule olemaan ehdolla tulevissa vaaleissa.
Lappi on vasemmistolle edelleen vahvaa aluetta, mutta uuden kansanedustajan läpisaaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Äänien niin sanottu testamenttaaminen kun ei nykyään enää onnistu.
Mustajärvi sai viime vaaleissa runsaat 5 700 ääntä ja oli vasemmistoliiton listan selvä ykkönen. Varasijalle ylsi Sari Moisanen runsaalla 2 500 äänellä. Vasemmistoliitto oli vaalipiirin kolmanneksi suurin puolue, mikä kertoo vahvasta asemasta.
Viime eduskuntavaaleissa vihreiden Riikka Karppinen jäi yhdeksän äänen päähän kansanedustajan paikasta. Sittemmin Karppinen on tehnyt pesäeroa vihreisiin, ja liikkeellä on ollut paljon huhuja, että hän olisi loikkaamassa vasemmistoliiton listoille tuleviin vaaleihin. Vahvistusta huhuille ei ole saatu.
Ilmiöiden toistaminen ei ole helppoa, mutta selvää on, että Karppinen toisi vasemmiston listoille runsaasti ääniä. Selvää ykkösehdokasta vasemmistolla ei ainakaan vielä Lapissa ole.
Viime vuoden kuntavaaleissa vasemmistoliitto menetti Kemin kaupungin ykköspuolueen paikan demareille. Kannatus putosi myös Rovaniemellä ja Torniossa eli kaikissa suurimmissa asutuskeskuksissa.
Lappia on pidetty vasemmistoliitolle niin sanottuna varmana vaalipiirinä, mutta Mustajärven jääminen sivuun nostaa ilmoille ainakin kohtalaisen kokoisen kysymysmerkin.
Oulu
Oulun vaalipiiri on vasemmistoliiton vahvaa kannatusaluetta. Edellisissä, vuoden 2019 eduskuntavaaleissa puolue sai vaalipiirissä 13,1 prosentin kannatuksen ja kolme paikkaa eduskuntaan. Tämä tekee vasemmistoliitosta vaalipiirin kolmanneksi suurimman puolueen.
Tulevissa eduskuntavaaleissa vasemmistoliitolla ei liene hätää Oulun vaalipiirissä, sillä puolueella on alueella vahvoja ääniharavia, eikä vasemmistoliiton kannatus ole juurikaan notkahdellut vaalikauden aikana.
Vasemmiston ehdoton ykkösnimi Pohjois-Pohjanmaalla on oululainen Hanna Sarkkinen. Sarkkista ei ole vielä virallisesti asetettu ehdolle. Hän keräsi yksin edellisissä eduskuntavaaleissa huimat 11 153 ääntä, mikä oli toiseksi eniten ex-pääministeri Juha Sipilän jälkeen. Sosiaali- ja terveysministerinä vuodesta 2021 toiminut Sarkkinen on ollut paljon esillä julkisuudessa.
Muut Oulun vaalipiirin vasemmistoliiton kansanedustajat ovat entinen liikenneministeri Merja Kyllönen Suomussalmelta sekä Katja Hänninen Raahesta.
Edellisissä vaaleissa 7 068 ääntä saaneella Kyllösellä on vahva kannatus kotikulmillaan Kainuussa. Kyllönen lähtee ensi keväänä hakemaan jatkokautta eduskunnassa.
Katja Hännisen asema on kolmikosta epävarmin. Hän sai vuoden 2019 vaaleissa 4 145 ääntä, lähes 2 000 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta aikaisemmin.
Jos katastrofeja ei tapahdu, vasemmistoliitto säilyttänee Oulun vaalipiirissä kolme paikkaansa. Eduskuntaan saattaa kuitenkin tulla valituksi hyvinkin erilainen kolmikko kuin nyt. Vasemmistoliiton toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu kaivosmies Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä on ehdolla ja voi hyvinkin ohittaa Hännisen henkilökohtaisten äänien määrässä.
Vaasa
Lapin ja Oulun vaalipiirit ovat vasemmistoliiton vahvimpia kannatusalueita, mutta hieman etelämmästä löytyy kannatuksen toinen ääripää. Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnista muodostuvassa Vaasan vaalipiirissä vasemmistoliiton kannatus jäi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 3,3 prosenttiin. Kannatus on koko Suomen alhaisinta vasemmistoliitolle.
Vuoden 2022 aluevaaleissa ei juuri nähty kannatuksen piristymistä. Vasemmiston kannatus Pohjanmaan hyvinvointialueella oli 2,7 prosenttia Etelä-Pohjanmaalla 2,8 prosenttia ja Keski-Pohjanmaalla 3,5 prosenttia.
Edellisen kerran vasemmistoliitto sai kansanedustajan Vaasasta vuoden 1995 vaaleissa, kun Jarmo Wahlström valittiin viidennelle ja viimeiseksi jääneelle kaudelleen. Wahlström putosi eduskunnasta vuonna 1999.
Vuonna 2007 vasemmistoliitto kävi lähellä paikan saamista Vaasan vaalipiiristä, kun puolue sai eduskuntavaaleissa 4,7 prosenttia äänistä ja Harri Moisio oli vähällä tulla valituksi. 26 ääntä lisää puolueelle olisi tuolloin tuonut paikan, joka kuitenkin meni kokoomukselle.
Juttua korjattu 19.7.2022 klo 19.59. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Jouni Jussiniemi ja Merja Kyllönen eivät olisi vielä asettuneet ehdolle. Heidät on asetettu ehdolle. Samoin on tarkennettu, että Hanna Sarkkista ei vielä ole asetettu ehdolle.