– Suomen veropohjassa on aika paljon erilaisia aukkoja riippuen siitä, mitä tarkastellaan, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.
Finér osallistui SuomiAreena-tapahtumassa järjestettyyn vasemmistoliiton puoluepäivän paneelikeskusteluun otsikolla Miljonäärivero – Hyvinvointipalveluiden rahoituksen puuttuva palanen.
– Kotimaisesti Suomen sisällä olevista aukoista keskeisin on listaamattomien yritysten osinkoverotukseen sisältyvä osinkoverohuojennus, Finér sanoo.
”Suomalaisten varoja on kuusi miljardia euroa ulkomaisissa vakuutuskuorissa, joiden verovalvonta on hankalaa”
Finérin mukaan pörssiin listautumattomien yritysten osinkoverotus on todella ongelmallinen, ja se on valtiovarainministeriön laskelmien mukaan käytännössä noin 680 miljoonan euron verotuki osinkoverohuojennuksen kautta.
– Se kohdistuu kaikkien varakkaimmille ja suurituloisimmille, eli isojen yritysten varakkaille omistajille. Se johtaa tulonmuuntoon ja on asiantuntijoiden mielestä ongelma, joka pitäisi korjata, Finér sanoo.
Osinkopesu edelleen ongelmana
Finér mainitsee veropohjan ongelmaksi myös voitonsiirron, joka on edelleen mahdollista Suomessa. Kansainväliset yritykset voivat siirtää esimerkiksi korkojärjestelyjen avulla voittojaan Suomesta ulkomaille.
– Korkovähennysrajoituksia on kiristetty, mutta ne eivät ole riittävän kireitä estämään tätä ongelmaa, Finér sanoo.
Sonja Finérin mukaan myös osinkopesu on edelleen ongelma. Osinkopesu tarkoittaa sitä, että yhtiön osingonmaksun hetkellä osakkeet, joista muuten joutuisi maksamaan veroa, myydään tai lainataan hetkeksi sellaiselle omistajalle, joka sijaitsee veroparatiisissa.
– On olemassa jopa palveluntarjoajia, jotka tarjoavat tällaista mahdollisuutta väliaikaisesti. Osakkeen omistaja siis vaihtuu siksi aikaa, että saadaan osinko maksettua verovapaasti, Finér kertoo.
Suomessa hallintarekisteri mahdollistaa sen, että kaikkien osakkeiden omistajat eivät ole tiedossa, jolloin arvopapereiden omistajat voivat välttyä voittojen verotukselta.
Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikkö on huomauttanut myös vakuutuskuorista.
– Suomalaisten varoja on kuusi miljardia euroa ulkomaisissa vakuutuskuorissa, joiden verovalvonta on hankalaa.
Kansallisiin haasteisiin kansallisia ratkaisuja
Voidaanko kansallisilla päätöksillä ja valtioiden verotuspolitiikalla paikata verotukseen liittyviä ongelmia, vai johtavatko ne ainoastaan pääomien pakoon matalan verotuksen maihin?
– Kansallisilla ratkaisuilla ratkaistaan kansallisia ongelmia, Sonja Finér sanoo.
Finnwatchin toiminnanjohtaja myöntää, että koko veroparatiisitaloutta ei voida yksittäisten valtioiden toimilla ratkaista, vaan siihen tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä, esimerkiksi maailmanlaajuista minimiyhteisöveroa.
– Kansallisesti pystytään silti korjaamaan aika montaa ongelmaa. Me Finnwatchissa ajattelemme, että samasta tulosta pitäisi maksaa sama vero riippumatta siitä, mitä muotoa se tulo on. Verotuksen pitäisi olla myös vertikaalisesti oikeudenmukaista ja progressiivista.
– Kansallisesti verovuotoja paikkaamalla voitaisiin saada valtion budjettiin satoja miljoonia euroja lisää vuosittain, Sonja Finér toteaa.