Sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen liittyy paljon ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä. Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että kiellettäisiin poikia olemasta poikia tai tyttöjä olemasta tyttöjä, vaan se tarkoittaa sukupuolittuneiden asenteiden havaitsemista.
– Kyse on siitä, että lapsille annetaan mahdollisuus kasvaa ja kehittyä omina itsenään, eikä lapsiin kohdisteta tarpeettomia odotuksia heidän sukupuolensa kautta, sanoo Naisasialiitto Unionin Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -hankkeen projektipäällikkö Nea Alasaari.
– Tytöt saavat käyttää edelleen vaaleanpunaista ja pojat sinistä, mutta lapsille annetaan myös muita vaihtoehtoja.
Alasaaren mukaan on harhaluulo, että sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa pyrittäisiin lasten rajoittamiseen tai siihen, että lapsilta kiellettäisiin jotakin.
– Kyse on siitä, että kaikki saisivat olla omia itsejään ja että nähtäisiin lapset nimenomaan yksilöinä eikä sukupuolistereotypioiden kautta, Alasaari painottaa.
– Kaikilla on ennakkoluuloja ja -odotuksia eri sukupuolia kohtaan. Ne näkyvät esimerkiksi siinä, minkälainen on ”hyväksyttävä” poika tai tyttö. Ne ennakkoluulot välittyvät lapsille kasvatuksessa.
”Kaikilla on ennakkoluuloja ja -odotuksia eri sukupuolia kohtaan.”
Nea Alasaari sanoo, että kapitalismi on kiihdyttänyt vaate- ja lelumarkkinoita siten, että sukupuolia eriytetään.
– Jos katsotaan mitä tahansa kaupan lastenosastoa, niin kaikki halutaan myydä tuplana: on erikseen tyttöjen lelut ja poikien lelut ja vaatteet.
Näin ei Alasaaren mukaan ole aina ollut.
– Pitkään alalla olleet varhaiskasvatuksen ammattilaiset esimerkiksi kertovat, että heidän lapsuudessaan kaikki lelut olivat yhteisiä. Olemme käyttäneet opetusmateriaalina 1970-luvulta erästä vanhaa Legon mainosta, jossa tyttö ja poika leikkivät samoilla legoilla.
Nea Alasaari toteaa, että sukupuoliroolit olivat toki olemassa jo tuolloin, mutta kuluttamisen kulttuuri on muuttunut.
– Kapitalismin vaikutus näkyy markkinoinnissa, jossa luodaan kahta sukupuolta, jotka ovat toisistaan erillisiä. Väitetään eri sukupuolten lasten tarvitsevan eri vaatteita ja eri leluja, Alasaari sanoo.
– Tai oikeastaan samoja vaatteita ja samoja leluja, mutta eri värisinä.
Juuri tällaisia stereotypioita sukupuolisensitiivisellä varhaiskasvatuksella halutaan Nea Alasaaren mukaan purkaa.
– Tavoitteena on tarjota kaikille lapsille samat mahdollisuudet, velvollisuudet ja oikeudet, jotta he pystyisivät kehittämään taitojaan tasa-arvoisesti.