Kahden naisjournalistin teloitustyylinen murha toukokuussa Meksikon Veracruzin osavaltiossa vahvisti pelon, että maassa on meneillään toimittajasurmien ennätysvuosi.
Yesenia Mollinedo, 45, ja Johana García, 25, istuivat kadunvarteen parkkeeratussa autossa Cosoleacaquen kunnassa, kun heihin ammuttiin yhteensä 16 luotia ohi ajavan moottoripyörän selästä. Mollinedo johti uutissivusto El Verazia, ja García oli sen valokuvaaja.
Naisia ennen Meksikossa oli murhattu jo yhdeksän toimittajaa tänä vuonna, mikä uhkaa tehdä vuodesta ennätysmäisen. Huippuvuonna 2017 Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) kirjasi Meksikossa 11 toimittajamurhaa.
Viime vuonna Meksikossa surmattiin seitsemän journalistia. Ammattikunnalle Meksiko oli vaarallisin maa kolmatta vuotta peräkkäin.
Valtaosa surmista on nyt tapahtunut kaukana pääkaupungista, kuten huumerikosten ryvettämässä Veracruzissa. Huumekartellien ohella toimittajia uhkaavat myös viranomaiset, tapahtumia kirjaava sananvapausjärjestö Articulo 19 vahvistaa.
Järjestäytynyt rikollisuus ja viranomaiset toimivat tiiviissä yhteistyössä, järjestön johtaja Leopoldo Maldonado vakuuttaa. Tilastojen mukaan 42 prosenttia hyökkäyksistä mediaa vastaan tulee viranomaisilta, kun järjestäytyneen rikollisuuden kontolle jää kuusi prosenttia.
Osa pakenee maasta
Yhdysvaltain rajalla ilmestyvän Diario de Juárez -lehden tutkiva toimittaja Luz del Carmen Sosa tietää tapauksia, joissa toimittajat ovat joutuneet lähtemään maasta tai vaihtamaan ammattia uhkailun vuoksi.
– Vuonna 2008 tapahtuneen Armando Rodríguezin murhan jälkeen uhkailu ajoi Juárezista kaksi toimittajaa. Eräät muutkin kollegat ovat hakeneet poliittista turvapaikkaa Yhdysvalloista. Enemmistö kuitenkin jatkaa työntekoa, tosin uusilla paikkakunnilla, Sosa kertoo.
Hän jakaa Maldonadon näkemyksen, jonka mukaan pääongelma on rikosten rankaisemattomuus.
Sosan mukaan syyttäjänvirasto haluaa esittää tietyt tapaukset ratkaistuina, kun joitakin henkilöitä on pidätetty ja viety tuomiolle.
–Omaisilla on kuitenkin tunne, ettei totuus paljastunut eivätkä todelliset murhaajat istu vankilassa.
Maldonado vahvistaa, että Meksikossa löydetään helposti syntipukkeja ja pidätetään likaisen työn tekijät, mutta murhan tilaajat pysyvät vapaina.
Voimaa yhteistyöstä
Veracruzilainen toimittaja Norma Trujillo sanoo, että journalistien huonot palkat ja surkeat työolot ovat heikkouksia, joiden vuoksi huumepomot ja korruptoidut virkamiehet pystyvät lahjomaan toimittajia hiljaisiksi.
RSF:n lehdistönvapausindeksissä Meksiko on sijalla 127/180. Sitä rajoitetumpi lehdistö löytyy läntisellä pallonpuoliskolla vain Kolumbiasta, Hondurasista, Nicaraguasta, Kuubasta ja Venezuelasta. Carmen Sosa tekee työtään vaarallisella alueella joukkovoimaan luottaen.
– Journalismi on vaikeaa näillä alueilla, mutta määrätietoinen joukko ihmisiä haluaa jatkaa sitä. Se on vastarintaa. Liittoutumamme vahvistuvat, ja toimittajaverkostot toimivat hyvin. Olemme oppineet yhdistämään voimamme, mikä tekee työstä turvallisempaa.