Varhain tänä aamuna tuli kuluneeksi kolme kuukautta siitä, kun Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan ja sota alkoi. Venäjä epäonnistui nopeassa valloitusyrityksessään, mutta on saanut maayhteyden Krimille. Viime viikkoina kovia taisteluita on käyty Itä-Ukrainassa Donbasin alueen hallinnasta, mutta sota jatkuu laajoilla alueilla muuallakin.
Latviasta käsin toimiva venäläinen oppositiomedia Meduza julkaisi tänään laajan artikkelin Kremlin sisäpiirin mielialoista, jonka se sanoo perustuvan Venäjän hallintoa lähellä oleviin lähteisiin. Sen mukaan tällä hetkellä vallalla oleva mieliala on maltillinen pessimismi. Tyytymättömiä Vladimir Putiniin ovat sekä ne, jotka kannattavat kovempia otteita että ne, jotka haluavat rauhaa.
Meduzan mukaan mielialat ovat kevään kuluessa vaihdelleet. Heti sodan aloittamisen jälkeen eliitti oli huolissaan pakotteiden vaikutuksesta uraansa ja elämäänsä. Sitä seurasi ”isänmaallinen nousu”, mutta nyt on siis palattu pessimismiin.
Kremliä lähellä oleva Meduzan lähde sanoo, ettei luultavasti kukaan ole tyytyväinen Putiniin. Hallituksen jäsenet ja liike-elämän edustajat ovat tyytymättömiä siihen, että presidentti aloitti sodan ajattelematta sen seurauksia, tulevien pakotteiden laajuutta.
Kovaa linjaa edustavat haukat taas ovat tyytymättömiä ”erikoisoperaation” huonoon sujumiseen. He ajavat kovempaa linjaa, johon sisältyy reserviläisten laaja mobilisointi ja sota ”voittoon asti”, jopa Kiovan valtaukseen.
Kreml ei kuitenkaan näytä olevan valmis mobilisaatioon. Edes ”erikoisoperaatiota” kannattavat venäläiset eivät ole valmiita taistelemaan tai lähettämään sukulaisiaan rintamalle.
Putinin jälkeinen tulevaisuus pohdinnassa
Rauhaa kannattavia ajaa huoli Venäjän taloudesta. Kesän puoliväliin mennessä kaikesta tulee pula. Meduzan lähteen mukaan ennen sodan alkua kukaan ei Kremlissä uskonut, että Euroopan maat kieltäytyisivät kokonaan tuomasta venäläistä kaasua ja öljyä. Saksan talousministeri Robert Habek sanoi tänään, että Euroopan unioni sopii Venäjän öljyn laittamisesta kauppasaartoon muutaman päivän sisällä, mutta Putin ja hänen lähipiirinsä militantti siipi eivät vieläkään usko, että lännen uhkaukset toteutuvat.
Meduzan mukaan Venäjän eliitissä keskustellaan yhä enemmän Putinin jälkeisestä tulevaisuudesta, mutta salaliittoa hänen kaatamisekseen ei valmistella. Sitä kuitenkin ennakoidaan, ettei Putin voi tulevaisuudessa jatkaa valtion johdossa.
Seuraajista mainitaan Moskovan pormestari Sergei Sobjanin, turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev ja presidentin hallinnon ensimmäinen varajohtaja Sergei Kirijenko. Uuden johtajan tulisi siivota Putinin aiheuttama sotku ja yrittää päästä jonkinlaiseen sopimukseen Ukrainan ja lännen kanssa.
”Kansanäänestykset” itsenäisiksi julistautuneiden Donetskin, Luhanskin ja Hersonin liittymisestä Venäjään Kreml aikoo Meduzan lähteiden mukaan järjestää mahdollisesti 11. syyskuuta.