Ukrainan syyttäjäviranomaisten mukaan maassa on tutkinnassa 4 468 epäiltyä venäläisten tekemää sotarikosta, kertoo The Guardian. Tapausten määrä lisääntyy päivittäin sadoilla.
Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova on kuvannut vapautettujen Kiovan alueen kaupunkien olleen helvetillisiä kidutuskeskuksia. Butšassa tiistaina pitämässään lehdistötilaisuudessa hän peräänkuulutti rangaistuksia epäinhimillisistä teoista.
Myös YK:n yleiskokoukselle tiistaina puhunut presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati sotarikollisia tuomiolle. Presidentin mukaan asiasta pitäisi järjestää samanlainen kansainvälinen tuomioistuin kuin natsirikollisille Nürnbergissä.
Zelenskyin mukaan venäläiset eivät jättäneet mitään sotarikosta tekemättä Butšassa.
– Venäläiset etsivät ja tarkoituksellisesti tappoivat jokaisen, joka palvelee maatamme. He ampuivat naisia heidän kodeissaan. He murhasivat kokonaisia perheitä – aikuiset ja lapset – ja yrittivät polttaa ruumiit.
Presidentti vertasi venäläisten toimintaa Isisin terrorismiin sen valtaamilla alueilla.
Ukrainan syyttäjäviranomaisten mukaan Venäjän hyökkäyksessä on kuollut 165 lasta.
Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mielestä sotasyylliset pitäisi tuomita Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa.
– Kokoamme todisteita kansallisia tuomioistuimia ja Haagia varten. Todisteet eivät kerro enää vain sotarikoksista, vaan rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Venediktovan mukaan miehittäjät käyttivät myös seksuaalista väkivaltaa naisia, miehiä, lapsia ja vanhuksia kohtaan.
Hostomelista kateissa 400 ihmistä
Ukrainska Pravda kertoo , että Kiovan alueella sijaitsevasta ja Venäjän hallussa olleesta Hostomelin kaupungista on kateissa yli 400 ihmistä. Venäjä miehitti kaupunkia 35 vuorokautta.
Viranomaisten mukaan on tiedossa, että venäläiset murhasivat ihmisiä Butšan tapaan myös Hostomelissä, mutta ruumiita ei ole löydetty. Miehittäjä piilotti jälkensä ennen vetäytymistä paremmin kuin Butšassa, jossa ruumiit jätettiin lojumaan kaduille.
– Hostomelista ei löytynyt niin montaa ruumista, mutta edelleen paikkakuntamme kylistä löydetään tapettuja asukkaita, sanoi Hostomelin sotilashallinnon päällikkö Taras Dumenko Hromadske Radiolle.
Borodjankan virkaatekevä pormestari Georgiy Jerko on kertonut, että noin 200 kaupungin asukasta on kadoksissa. Heidän uskotaan kuolleen Venäjän ilmaiskujen tuhoamien rakennusten raunioihin.
Venäjällä on tukijoitakin
Samalla kun EU ja Yhdysvallat valmistelevat jälleen uusia Venäjän vastaisia pakotteita, Venäjä ja Vladimir Putin nauttivat laajaa kannatusta Afrikassa, kertoo Moscow Times .
Lehden mukaan Putinin tukijoita yhdistää Afrikan yhtenäisyyttä korostava panafrikkalaisuus sekä kylmän sodan perintöä oleva anti-imperialismi. Putinista sanotaan, että hänellä ei ole painolastinaan orjuuden ja kolonialismin perintöä.
Afrikan ainakin epäsuora tuki Venäjälle tuli ilmi viime kuussa, kun YK:n yleiskokous tuomitsi suurella äänten enemmistöllä hyökkäyksen 2. maaliskuuta. 35 maata kuitenkin pidättäytyi ottamasta kantaa ja 16 niistä oli Afrikan valtioita. Lisäksi Eritrea äänesti päätöslauselmaa vastaan.